390 аптечних закладів Тернопільщини задіяні у пілотному проекті по гіпертонії

Поділитися

“В нашій області близько 282 тисяч хворих на гіпертонічну хворобу, що становить 26,2% населення, в тому числі у сільській місцевості – 58,4%”. Про це повідомила на колегії в Тернопільській університетській лікарні головний спеціаліст – терапевт департаменту охорони здоров’я Тернопільської облдержадміністрації Лариса Матюк.

Як відомо, з метою реалізації соціальних ініціатив Президента України у сфері охорони здоров’я, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 340 «Про реалізацію пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою», на Тернопільщині з 1 червня 2012 року реалізується пілотний проект стосовно запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонією.

Метою пілотного проекту є підвищення доступності до лікування осіб з гіпертонічною хворобою, особливо серед соціально незахищених верств населення, вчасне виявлення пацієнтів з підвищеним артеріальним тиском для попередження таких наслідків, як інсульти та інфаркти, що дають великий відсоток смертності та інвалідності, а також збільшення кількості хворих, які лікуються регулярно та ефективно.

* У цьому році – продовжила головний терапевт ДОЗ ТОДА Лариса Маюк – на область виділено 4 347 400 грн, з яких на даний час по субвенціях отримано 2 875 800 грн. За час дії пілотного проекту хворим виписано близько 600 тисяч рецептів на часткове відшкодування вартості лікарських засобів, в тому числі в 2013 році – 260 тисяч, відшкодовано близько 740 тисяч гривень, що становить 25,7 %.

“Громадянам потрібно зрозуміти, що саме держава бере на себе часткове відшкодування вартості гіпотензивних препаратів, враховуючи важливість лікування гіпертонічної хвороби”.

На Тернопільщині у проекті задіяні 390 аптечних закладів, що становить 78 % від усіх аптечних закладів, 90 з них знаходяться у сільській місцевості.

598 лікарів, що виписують рецепти на лікарські засоби з 210 закладів охорони здоров’я – така кількість медиків, яка щоденно займається впровадженням реалізації пілотного проекту та конкретно з кожною хворою людиною проводить роз’яснювальну роботу щодо доступності та здешевлення гіпотензивних препаратів.

Окрім цього, проект удосконалюється. Постановою Кабінету Міністрів України від 12 червня 2013 р. № 554 «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» визначено групу препаратів, вартість яких буде відшкодовуватись до 90%, до переліку лікарських засобів внесено також і комбіновані препарати.

Основними завданнями на цьому етапі реалізації пілотного проекту, за словами Лариси Михайлівни, є щоденна кропітка робота медичних працівників з населенням щодо виявлення хворих з підвищеним тиском, необхідності щоденного та регулярного прийому препаратів, які знижують та підтримують на належному рівні артеріальний тиск, та які можна отримати за рецептом лікаря зі знижкою вартості до 50%, 90%, а деякі – безкоштовно. Важливим є подальше розширення мережі аптечних закладів, що задіяні у пілотному проекті, особливо приватної форми власності, а також наявність гіпотензивних препаратів, що задіяні у проекті, на ФАПах та амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини, особливо у віддалених куточках області, з метою доступності лікування хворих.

Проте, успішним проект може бути тільки тоді, коли кожен хворий буде нести відповідальність за своє здоров’я, виконуючи рекомендації та призначення лікаря.

“Громадянам потрібно зрозуміти, що саме держава бере на себе часткове відшкодування вартості гіпотензивних препаратів, враховуючи важливість лікування гіпертонічної хвороби”.

Світлана Гуменна,

прес-служба ДОЗ ТОДА

Янукович призначив гранти 42 молодим вченим. З Тернополя – нікому

Бенефіс Ігоря Сачка