Бережанщина столиця філателії Тернопільського краю

Поділитися

Вже стало доброю традицією популяризувати визначних людей нашого краю та України в цілому завдяки філателії. Це дає змогу музейникам, краєзнавцям збільшувати масштаб цього виду діяльності. Кількість виданого колекційного матеріалу за останні роки у нашому місті, а саме конверти, поштові картки, проведення спецпогашень як офіційних, так і клубних, дає підстави назвати Бережанщину столицею філателії Тернопільського краю.

14 жовтня 2013 року в Обласному комунальному музеї Богдана Лепкого відбулася презентація та спецпогашення двох ювілейних поштових карток, виданих працівниками музею до 125-ї річниці від дня народження талановитого журналіста, композитора, письменника, художника Лева Лепкого. Такі заходи доповнюють фахове вивчення нашої історії, формують колекційні та музейні збірки.

В заході взяли участь інтелігенція міста, краєзнавці, філателісти, колекціонери, музейники, представники влади, Державного історико-архітектурного заповідника в м. Бережани, педагоги, громадсько-політичні діячі. Акцію проведено спільно з ЦПЗ №3 Тернопільської дирекції УПДППЗ «Укрпошта», Бережанським міським клубом «Колекціонер», районними та обласними ЗМІ.

Розпочав захід директор музею О.М.Захарків, який привітав присутніх зі Днем українського козацтва, Пресвятої Покрови та Української Повстанської Армії. Учасники вшанували хвилиною мовчання полеглих героїв, які віддали своє життя за незалежність української держави. Старший науковий співробітник музею І.Ухман представила поштові картки. Перша – перевидання листівки 1918 р. з серії «Українські Січові Стрільці (типи в рисунках та малюнках)» з видання «Червоної калини». Оригінал поштової картки люб’язно надав зі своєї приватної колекції Андрій Захарків-Олійник (м. Львів). На лицевій стороні поштівки зображено малюнок Осипа Куриласа (1917 р.) з фрагментом пісні Лева Лепкого «Бо війна війною». Дизайн листівки здійснив голова Бережанського міського клубу «Колекціонер» Олександр Караневич. За сприяння бережанця, громадсько-політичного діяча Руслана Кулика видано ще одну листівку, присвячену 125-річчю Лева Лепкого. На лицевій стороні поштової картки на фоні колажу з листівок із серії «Українські січові стрільці (типи в рисунках та малюнках)» (худ. О. Курилас) з видання «Червоної калини» 1918 р. в обрамленні синьо-жовтої стрічки справа зображено портрет Лева Лепкого, в центрі поштівки на білій смузі з кетягами калини напис: «Лев Лепкий (1888-1971). Український поет і прозаїк, журналіст, композитор, художник. Найбільше він відомий як автор широко популярних стрілецьких пісень, зокрема «Гей, видно село», «Бо війна війною», «Колись, дівчино мила», мелодією до знаменитих «Журавлів»».

Погашення листівок здійснювалося спеціальним ювілейним поштовим штемпелем, який було виготовлено до цієї дати. Основу зображення на

штемпелі склав фрагмент екслібриса Лева Лепкого роботи Заслуженого художника України, лауреата Премії ім. братів Богдана і Левка Лепких Ярослава Омеляна (м. Тернопіль).

У своєму виступі голова Бережанського міського товариства Асоціації філателістів України О.Поливко зазначив, що філателія в Україні зараз переживає не найкращі часи; зменшується кількість членів Асоціації філателістів України, серед молоді не популяризується жоден з видів колекціонування, в тому числі і філателія. Стрімкий розвиток новітніх технологій витісняє традиційні засоби спілкування. Начальник ЦВПЗ в Бережанах Вікторія Токарська зазначила, що завдяки бережанським музейникам та філателістам пошта долучається до популяризації історії рідного краю та його кращих представників, серед яких чільне місце займає родина Лепких. Вікторія Степанівна також наголосила на тому, що зі згаданими поштівками потрібно ознайомити шкільну та студентську молодь. Особливі слова подяки за те, що Бережанщина була, є і залишається основним двигуном духовного та культурного розвитку нашого краю, а також наголосив на важливості видання поштових карток для популяризації імені і творчості нашого земляка Лева Лепкого висловив директор Тернопільського обласного краєзнавчого музею С.Костюк.

Президент Білорусії розкритикував мінське “Динамо” після поразки від ХК “Донбас”

Наставник збірної Хорватії заявив про відставку після 4-х безвиграшних матчів