Цього місяця українці ще не отримали соцвиплати

Поділитися

Народний депутат України від “УДАРу” Ірина Геращенко на власній сторінці у Facebook наголосила про те, що цього місяця українці ще не отримали соцвиплати, передає кореспондент УНН.

“Колеги! Чи знаєте ви, що громадяни України цього місяця не отримують соціальні виплати, ті копійки, на які виживають? Що це для них тема номер ОДИН? Що в будь-якій європейській країні, з якими ми збираємося підписати Угоду, це було б темою номер один. Де міністр соцполітики Королевська з поясненнями, що відбувається? Колеги, дорогі, згадайте про одну з головних місій журналістики: про її соціальну відповідальність. Ми закидали зверненнями – запитами уряд з вимогою чесно сказати, що відбувається і вимогою проплатити пенсії – “дитячі” – зарплати. Але кому то цікаво? От і уряд почуває себе спокійно, поки в нас стільки “вбили – зарізали”, – наголосила політик.

Нагадаємо, 18 жовтня на власній сторінці в Facebook народний депутат Геннадій Москаль наголосив про те, що нардепам цього дня мала бути нарахована зарплата на зарплатні картки, але гроші так і не прийшли.

“Приїхав до Львова на запрошення телеканалу ЗІК — “будуть’ня знімати”. Вирішив пообідати, а оскільки майже не ношу з собою готівки, дав офіціанту картку, на яку приходить зарплата з Верховної Ради. Через хвилину офіціант приходить назад зі словами: “Пане депутате, на вашій картці грошей ніц немає”, хоча за всі роки існування Верховної Ради зарплата завжди приходила до 15 числа. Так я потрапив у дурну ситуацію — поїв, а розрахуватися нічим. Довелося дзвонити знайомим, щоб прийшли й позичили гроші”, – заявив Г.Москаль.

За словами нардепа проблеми з зарплатами виникли через те, що Держказначейство не дало на це грошей.

“Я подзвонив у Верховну Раду й спитав, чому затримують зарплату. Відповіли, що Держказначейство не дає грошей. Питання не конкретно в мені чи Верховній Раді, ніхто з депутатів із голоду не помре. Набагато гірше, що зарплату постійно затримують у держустановах, не виплачуються дитячі гроші, матеріальна допомога, соціальні виплати. Тепер зрозуміло, чому Кабмін не дає бюджет на 2014-й рік у Верховну Раду — бо його не можна сформувати з повітря. Грошей немає, і владі слід визнати, що держава є банкрутом. А не торочити про покращення”, – відзначив Г.Москаль.

У зв’язку з цим прес-служба апарату Верховної Ради України у зв’язку з публікаціями про затримку виплати зарплати народним депутатам України роз’яснила, коли та за що саме отримують гроші нардепи.

Як йдеться у повідомлені прес-служби ВР, “заробітна плата народним депутатам та їх помічникам виплачується першого та другого числа кожного місяця”.

“Станом на 2 жовтня 2013 року заробітну плату отримали усі народні депутати та їх помічники”, – повідомили у ВР.

При цьому представники апарату парламенту зазначили, що виплата коштів на виконання депутатських повноважень “здійснюється з 18 по 21 жовтня цього року”.

Також нагадаємо, що 18 жовтня міністр соціальної політики України Наталія Королевська на брифінгу перед Всеукраїнською нарадою з питань зайнятості повідомила, що державні соціальні допомоги за жовтень та виплати по вагітності і пологах по вересень включно практично повністю профінансовано.

“Ми постійно моніторимо ситуацію з виплатами державних соціальних допомог, оскільки їх отримують найбільш незахищені громадяни – батьки, що доглядаються дітей до 3-х років, діти-інваліди, інваліди з дитинства, малозабезпечені тощо”, – зазначила Міністр.

За її словами, Міністерство вчасно оформило усі документи для нарахування допомог та було поінформоване про повне проходження фінансування.

“Після звернення громадян про певні затримки ми провели додаткову звірку з Казначейством. На сьогодні 100% коштів перераховані на місця”, – наголосила Н.Королевська.

Вона поінформувала, що на виплату першого траншу жовтневих державних соціальних допомог було направлено 3 млрд 55 млн 443 тис. грн.

Загалом вона повідомила, що з початку року на ці потреби з Державного бюджету було направлено понад 32 млрд грн – на 5,2 млрд грн більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Також Н.Королевська зазначила, що практично усі заявки на виплату за лікарняними по вагітності та пологах, що надійшли до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до 1 жовтня, профінансовано. Виняток – Одеська область. По ній буде окремо з’ясовуватися ситуація – хто й чому не перерахував кошти.

За її словами, Міністерство отримало численні звернення щодо несвоєчасності виплат по вагітності та пологах.

“При Мінсоцполітики була створена комісія, яка перевірила правильність підготовки та своєчасність передачі платіжних документів до Казначейства. Керівники фондів соціального страхування запевнили, що усі платіжні доручення щодо перерахування коштів людям подаються вчасно”, – повідомила Міністр.

“Питання виплат з фондів соціального страхування перебуває на моєму особистому контролі. Крім того, керівникам регіональних відділень Фонду поставлено завдання тримати на контролі не тільки стан фінансування, а й виплат”, – зазначила вона.

Загалом з початку року до 17 жовтня фондами соціального страхування було виплачено 19 млрд 62,7 млн грн, що на 2 млрд 473,2 млн грн більше страхових виплат, ніж на 17 жовтня 2012 року.

Окрім того, Н.Королевська поінформувала, що станом на 17 жовтня профінансовано понад 13 млрд грн на пенсійні виплати – 63% від місячної потреби. Загалом, з січня по вересень поточного року виплачено пенсій на суму 186,9 млрд грн – на 14,7 млрд грн більше, ніж за аналогічний період 2012 року.

Загалом, за словами міністра. з початку 2013 року уряд виплатив понад 32 млрд грн соціальної допомоги. Як зазначила Н.Королевська, це на 6 млрд більше, ніж за відповідний період 2012 року.

Правоохоронців, які напідпитку зіткнулися з пасажирським автобусом, звільнять з МВС

За яких умов Ю.Тимошенко може поїхати лікуватися за кордон?