За яких умов Ю.Тимошенко може поїхати лікуватися за кордон?

Поділитися

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка наголосив, що у разі, якщо політичні сили в парламенті підготують та приймуть законопроект, який чітко визначить механізми виїзду за кордон засуджених осіб і їх гарантії повернення на Україну, пенітенціарна служба, прокуратура і суд цей закон виконуватимуть, повідомляє УНН з посиланням на “Газету виборчу”, яка цитує польське інформаційне агентство “PAP”.

За словами В.Пшонки, наразі в українському законодавстві не має регулювань, що дозволяють виїзд за кордон засуджених осіб і якщо такий Закон буде прийнято, він повинен стосуватися всіх, а не однієї особи – колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко.

“Якщо політичні сили в парламенті підготують відповідний законопроект, який чітко визначить механізми виїзду за кордон засуджених осіб і їх гарантії повернення на Україну, то пенітенціарна служба, прокуратура і суд цей закон виконуватимуть”, – наголосив Віктор Пшонка.

“Потрібно також пам’ятати про кримінальну справу корпорації ЄЕСУ, що розглядається судом” – додав Генеральний прокурор, за словами якого “Тимошенко не з’явилася на жоден виклик суду, тому у цій справі суд мусить також вирішити питання запобіжного заходу”.

Зазначимо, що під час дводенного візиту в Польщу Віктор Пшонка зустрівся з польським генеральним прокурором Андрієм Сереметом, а також представниками Верховного Суду країни. Темою розмов під час зустрічей була, між іншим, реформа української прокуратури.

З цього приводу В.Пшонка нагадав, що новий Кримінальний кодекс на Україні діє майже рік.

“Прийнято новий Закон про адвокатуру, який значно розширила права адвокатів. Триває процес прийняття нового Закону про прокуратуру”, – зазначив Пшонка.

Також сторони обговорили проект меморандуму про співробітництво між Генеральними Прокурорами Польщі і України. Зокрема, йдеться про співробітництво в галузі обміну інформації також обміну пропозицій екстрадицій.

Нагадаємо, Президент України вважає, що Верховна Рада може прийняти рішення про можливість лікування екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном і обіцяє підписати відповідний Закон.

“Зараз політичними силами, які представлені в парламенті, підготовлений законопроект, який дозволить вирішити це завдання. Сьогодні в Україні немає закону, який би дозволив Тимошенко виїхати за кордон. Як тільки це питання в парламенті буде вирішено і у мене на стіл ляже цей закон, тоді буде питання до Президента. Природно, якщо парламент прийме цей Закон, я його підпишу”, – повідомив він 17 жовтня.

Цього місяця українці ще не отримали соцвиплати

Росія готує компромат на українське керівництво