ФІФА і ФФУ визнали, що символіка ОУН та УПА не заборонена

Поділитися

І жодні санкції не загрожують ФК “Карпатам” за те, що вони затвердили червоно-чорний прапор своїм офіційним символом.

Футбольні функціонери з Європи та України визнали, що червоно-чорні прапори та портрети С.Бандери та Р.Шухевича не є забороненими. Відповідну заяву зробив народний депутат “Свободи” Ігор Мірошниченко в коментарі УНН.

На думку політика, від того, що ФК “Карпати” затвердили червоно-чорний прапор як офіційний символ “жодних загроз(санкцій ФІФА – ред.) не існує. Так само, як і жодних заборон на червоно-чорний прапор чи портрет С.Бандери, чи Р.Шухевича, чи навіть “галицького лева”, який в тому числі використовувала дивізія “Галичина”. Але разом з тим – це символ міста і він сягає своїм корінням і традиціями ще короля Данила Галицького. Тому жодних санкцій не може бути. Хочу нагадати, що футбольний клуб “Карпати” в червоно-чорній формі виїзній грав десь роки 4 тому постійно. В даному випадку, він лише долучив ще один із символів клубу, який був неофіційним”, – запевнив І.Мірошниченко.

За словами народного депутата, організація FARE (“Футбол проти расизму в Європі”) зрозуміла, що втрапила в міжнародний скандал через штраф за символіку ОУН-УПА і видалила брошуру з тлумаченнями нацистських символів.

“Немає цієї брошури, FARE не визнає, що вона існувала. Вони зараз видалили цю брошуру зі свого сайту і говорять, що такої брошури не існує. Хоча скрін-шоти справді є і ця брошура нібито була, але насправді FARE видалила цю брошуру не даремно. Вони розуміють, що вони вляпалися в міжнародний скандал і тут питання вже не футбольне, а політичне. Мова йде про системну і планомірну дискредитацію України”, – наголосив І.Мірошниченко.

Політик відзначає, що і ФІФА і ФФУ підтвердили, що символіка ОУН-УПА не є забороненою.

Ми були у штаб-квартирі ФІФА і нам пообіцяли, що впродовж тижня надішлють вичерпний перелік того, що заборонено. Але очевидно, що ні прапор червоно-чорний, ні портрети – вони не заборонені.
Вчора видали буклет(у ФФУ – ред.), в якому немає ні С.Бандери, ні Р.Шухевича, ні червоно-чорного прапору. Це означає, що вони визнали, що впродовж місяця деякі функціонери спекулювали на цій темі, намагалися брехати людям, казали, що це через національно-патріотичну символіку. Насправді – ніяк не через неї, а через групу провокаторів, які завтра можуть з’явитися будь-де. І це контролювати неможливо”, – констатував І.Мірошниченко.

Нагадаємо, львівський футбольний клуб “Карпати” зробив червоно-чорний прапор своїм офіційним символом: “За таких обставин, коли певні сили намагаються змусити вболівальників ходити на футбольні матчі сірим безмовним строєм, ФК „Карпати“ не може і не має права закривати на оце очі. Віднині червоно-чорний прапор набуває офіційного статусу у символіці футбольного клубу „Карпати“, тож його поява на трибунах під час матчів „левів“ буде вітатися ще палкіше”.

27 вересня Дисциплінарний комітет ФІФА порахував, що поведінка групи українських уболівальників (неонацистські банери і вітання, в тому числі і символи ОУН та УПА, “мавп’ячі” звуки і жести) під час матчу Україна – Сан-Марино були ганебні і явно порушували Дисциплінарний кодекс ФІФА. Крім того, піротехнічні засоби, які використовувалися вболівальниками, могли становити значну загрозу особистій безпеці. Через це відбірковий матч ЧС-2014 між збірними України та Польщі, намічений на

11 жовтня в Харкові мав відбутися без глядачів. Також збірна України була позбавлена права грати на “Арені Львів” до кінця відбору на ЧС-2018 у Росії. Крім того, ФФУ було зобов’язане виплатити штраф у 45 тисяч швейцарських франків.

3 жовтня президент ФФУ Анатолій Каньков заявив, що матч Україна-Польща відбудеться з глядачами, оскільки ФІФА призупинила дію санкцій через неможливість вчасно розглянути апеляцію ФФУ. Того ж дня президент ФФУ заявив, що Федерація футболу України не займається політичними питаннями, зокрема пов’язаними з викресленням символіки ОУН-УПА з чорного списку.

“Карпатам” не загрожують санкції за червоно-чорний прапор

Ліцеїстів засудили на 8 років за розбій