Письменник в гостях у письменника

Поділитися

16 жовтня 2013 року Обласний комунальний музей Богдана Лепкого зібрав шанувальників художнього слова. У місто завітав письменник, журналіст, автор цілої низки книг Мирослав Дочинець. Найпопулярнішими, мабуть, у його доробку на даний час є книга заповідей 104-річного Андрія Ворона, як жити довго в щасті і в радості. Однак не можна оминути увагою збірки «Хліб і шоколад», «Гірчичне зерно», «Куфрик з фіґлями», найновіші «Криничар» та «Горянин. Води Господніх русел».

Мирослав Дочинець – син Закарпаття – приніс на жовтневу Бережанщину сонячний настрій і тепло – у творах та у погляді. Вже з перших акордів зустріч обіцяла бути затишною і доброзичливою, адже одразу зав’язалась вона не як офіційне представлення, а як діалог. Звісно, першими були питання від журналістів. Тетяна Будар – директор районного радіомовлення – підкресливши і своє походження зі щедрого краю Закарпаття – розпитала про витоки книги «Многії літа. Благії літа». Бо вона перевидається вже безліч разів і щоразу розширює своє читацьке коло.


Згодом до розмови приєднались і працівники музеїв міста, і викладачі інституту, і просто люди, які цікавляться літературою та культурним життям свого краю.

Діалог, як мандрівка любленими Доцинцем гірськими схилами, то піднімав усіх до висот людського духа, то приземлювався ближче до буденного, звичного та необхідного (як от стосунки між чоловіками та жінками в книзі афоризмів «Дами і адами»).

Ініціатори зустрічі (директор музею О.Захарків та керівник кредитної спілки «Вигода» М. Футерко) представили присутнім ще одного цікавого гостя, котрий, як і Мирослав Дочинець, займається видавничою справою. Це Юрій Николишин – економіст за професією і фотограф та письменник за покликанням, директор львівського видавництва «Апріорі» . На зустрічі у Бережанах він представив свою книгу «Бота Фікс» та кількома фотоальбомами («Елегії Львова», «Вічна магія Карпат» та ін.) . Про патріотизм можна говорити багато, але якщо зробити хоча б частинку того, що робить пан Юрій своїми книгами ( а він, перепускаючи крізь себе, красиво викладає на папері новий погляд на навколишню Україну, погляд залюбленого у свій край українця), то життя наше перестало б бути сірим і печальним.

Загалом, вражень у всіх учасників зустрічі залишилось багато. Тому й вже заздалегідь домовились з авторами про повторний візит до Бережан з виступами перед ширшими аудиторіями, перед школярами та студентами.

Галина Заболотна м. Бережани, викладач БАТІ

Довідка

Мирослав Іванович Дочинець (3 вересня 1959, місто Хуст Закарпатської області) — український письменник і журналіст. Член Асоціації українських письменників (з 2003 року).

Народився в сім’ї вчителів. Батько Іван Юрійович закінчив із відзнакою філософський факультет Київського університету, але мусив учителювати в школі-інтернаті й ПТУ, оскільки відбув шість років ГУЛАГу за націоналізм. Мати викладала географію.

Друкуватися почав з шостого класу в дитячих виданнях. Був переможцем конкурсів юних літераторів.

1977 року вступив на факультет журналістики Львівського університету. Під час навчання був членом редколегії університетської багатотиражної газети «За радянську науку», згодом — редактором газети «Джерела». Професійну журналістську роботу розпочав 1982 року в газеті «Молодь Закарпаття».

1990 року заснував у Мукачеві газету «Новини Мукачева». У цей час також працював власним кореспондентом газет «Карпатський край», «Срібна земля», «Фест». Друкувався у всесоюзних та республіканських часописах «Комсомольская правда», «Известия», «Україна», «Людина і світ», «Ранок», «Радянська жінка», «Літературна Україна», «Молодь України».

1998 року заснував у Мукачеві видавництво «Карпатська вежа», в якому як головний редактор і директор підготував і видав упродовж п’яти років понад 100 видань.

Звання, премії

1998 — звання «Журналіст року Закарпаття».

2004 — лауреат Міжнародної літературної премії «Карпатська корона».

2012 — відзнака «Золотий письменник України»[1].

Творчість

Автор книг:

«Гірчичне зерно» (1989),

«Оскал собаки» (1991),

«Мукачево і мукачівці» (1994),

«Мункачі з Мукачева» (1995),

«Роса на фігових листках» (1995),

«Він і вона» (1996),

«Дами і Адами» (2002),

«Гра в ляльки. Жіночі історії» (2003),

«Куфрик з фіглями» (2003),

«Карпатський словоблуд» (2004, у співавторстві),

«Енциклопедія Мукачева в іменах» (2006, у співавторстві з Василем Пагирею) та інших.

«Руки і душа та інші невигадані жіночі історії» (2011), ISBN 966-8269-06-3

«Многії літа. Благії літа. Заповіді 104-річного Андрія Ворона – як жити довго в щасті і радості» (2010, книжка ввійшла до шістки найпопулярніших видань за рейтингом «Книжка року-2010» )

«Вічник. Сповідь на перевалі духу» (2012, Книга висунута НСПУ (2011 р.) на здобуття Національної премії Т. Г. Шевченка)

«Криничар» (2012)

«Горянин. Води Господніх русел» (2013)

Література

Закарпаття. Хто є хто: Присвячується 60-річчю возз’єднання Закарпаття з Україною. — К., 2005. — Випуск 2. — С.147.

Бродик З. Дочинець Мирослав // Українська журналістика в іменах: Матеріали до енциклопедичного словника. — Випуск 14. — Львів, 2007. — С. 128—129.

Дочинець Мирослав Іванович, Пагиря Василь Васильович, «Енциклопедія Мукачева в іменах». — Мукачево : Карпатська вежа”, 2006. — С. 280. : портр.

Якщо не запрацює обласна рада і не приймуть бюджет – голову Тернопільської облдержадміністрації звільнять

Українець намагався ввезти з Польщі роботи Пабло Пікассо