Якщо не запрацює обласна рада і не приймуть бюджет – голову Тернопільської облдержадміністрації звільнять

Поділитися

Після Ради Регіонів у Президента Віктора Януковича, голові Тернопільської облдержадміністрації Валентину Хоптяну поставили завдання – якщо не запрацює обласна рада і не буде прийнято бюджет до 1 листопада, то керівника області звільнять. Зачувши таку новину, Валентин Антонович “впав в ступор”, адже саме у столиці “благословили” бездіяльність облради. У різкій формі губернатору повідомили, що перед ним ставляться завдання і він повинен їх виконувати, а не може – нехай звільняє займану посаду. Виявилось, що маленька Тернопільська область з бюджетом і введеними депутатами до облради, є однією з умов, як і звільнення Юлії Тимошенко, підписання угоди про асоційоване членство в ЄС. Чи буде ще воно підписане – питання відкрите. З одного боку Віктора Януковича нібито шантажують блокуванням 3 мільярдів доларів, які заблоковані на Кіпрі. Лише довівши легальне походження капіталу “Сім’ї”, йому обіцяють повернути 50%. Разом з тим, з Росії до Києва вже приїжджав посланець із 15 мільярдами від “кремлівських карликів”. 5 мільярдів нібито передбачено для “Сім’ї”, а решту – для компенсації втрат олігархам, які не підніматимуть ґвалту у своїх медіа. Але схоже, Віктор Янукович хоче повернути і кіпрські кошти, і не втратити “кремлівські”. Навіть не поділившись з кланами. Принаймні, з риторики телеканалів можна зрозуміти, що про кошти від Газпрому з телемагнатами ніхто не вів мову. Агітація за підписання асоціації йде на кожному каналі. Експерти сподіваються, що Росія не вдасться до провокацій, які можуть викликати громадянську війну та поділ України. Це за найгіршого сценарію подій. Наразі ж Адміністрації Президента доручили голові Тернопільської ОДА реалізовувати європейський вектор.

Шокований ситуацією Валентин Хоптян вчора зумів приїхати на роботу  аж пів дванадцятої дня. На дванадцяту, як рабів, за пів години, скликали підконтрольні державні ЗМІ для озвучення заяви Хоптяна про “контроль” і особисті запевнення, що обласна рада працює. До підготовки цієї заяви був залучений лише начальник управління з суспільно – політичних питань та інформаційної діяльності Юрій Лубкович, який просуває мертвий сайт “Тернопіль експрес новини”.  Гуманітарний заступник Петро Гоч “впав у немилість”, адже “затягнув до прірви шефа”. Нового фаворита губернатору вміло підсовує інший заступник – Юрій Желіховський. З ним нібито у Гоча було перемир’я. На вчорашній ж прес-конференції Гочу не дозволили навіть бути присутнім. Він перелякано бігав поверхами, після прес-конференції відкрито пригнався до Сергія Тарашевського аби розізнати настрої та плани шефа. Але, перший заступник голови Тернопільської облради Сергій Тарашевський, який був просто статистом на прес-конференції, схоже не читає елементарної комбінації, де його можуть просто зняти з політичної шахівниці, розмінявши на керованих Василя Хомінця чи Леоніда Бицюру. Їх вміло “обробив” Сергій Надал, “обскакавши” Олексія Кайду. Таким чином, Валентин Хоптян матиме керовану обласну раду, прийнятий бюджет і збережену посаду.

З перем’ятим обличчям, але відшліфованою обручкою Валентин Хоптян вчора “втирав” журналістам, про успіхи Тернопільської області в різних царинах. Схоже, керівник області не надто розумів, що перед ним не лише “глухонімі” державні ЗМІ, але й незалежні власкори всеукраїнських видань, представники приватних медіа та інтернет-сайтів тощо. Аудиторія доволі скептично сприймала запевняння Хоптяна про знаходження спільної мови з лідером місцевої “Батьківщини” Василем Деревляним, якого керівник області на ім’я й по-батькові, що викликало насмішки в залі з головного опозиціонера краю. Фраза “інтереси краю понад усе” виглядала майже як знущання після майже річного неприйняття бюджету саме через блокування роботи облради і територіально-виборчої комісії Хоптяном. Хвалився губернатор й сьогоднішнім засіданням транспортного комітету на чолі з “хюндаєм” Борисом Колєсніковим. Ідею про Олімпіаду-2022 в Буковелі і необхідний через це ремонт трас на Тернопільщині, які  пролягають в Карпати, особливо не не розвивав. Більше хвалився новою біатлонною трасою, поїздкою в Італію. Шок у журналістів викликала нова забаганка голови ОДА – вертолітні площадки нібито для гелікоптерів швидкої допомоги. Їх мають зробити у кожному районі. Наразі готують 5. Першого гелікоптера Тернопільщині подарує голова  Дмитро Фірташ. Чи літатимуть на ньому медики, чи це новий транспортний засіб Валентина Антоновича – не уточнялось.

Інколи у фразах Хоптяна проскакували “обмовки за Фрейдом” як от голова РАБОтодавців Фірташ, “можна спокійно людей підставити”, “у Свободі багато прагматичних людей” і т.п.

Навіть на вистражданому святкуванні Скалатом 500 років від дня заснування попіарився Хоптян.

Лише на 20 хвилині почав говорити голова Тернопільської ОДА про те, заради чого зібрали пресу – заяву  щодо ситуації, яка склалася в Тернопільській обласній раді. Читав її керівник області з маленьких папірців із розставленими наголосами як це робить Віктор Янукович.

Оприлюднена заява викликала ще більший скепцитизм, ніж “ура-досягнення” Хоптяна. Особливо дивно звучало про 5 місце Тернопільщини в Україні. Як же тоді бідуть в інших регіонах, якщо у нас при такому препаскудному стані ми так високо нібито піднялися. Журналісти не уточнювали нюансів причин такої фантастичної статистичної казуїстики.

Більший інтерес виклили дані валентина Антоновича, що Партія Регіонів – лідер у тернополі. Виявилось, що це в обласному центрі її рейтинг вищий, ніж в інших районах. Натомість лідером серед партій в області є “Батьківщина”, на другому місці УДАр і замикає трійку Свобода.

На питання журналіста “ПРО ВСЕ” чому голова облдержадміністрації не звернувся до Верховної Ради, як це колись зробив Юрій Чижмарь, щоб облрада була розпущена і відбулись перевибори (див. відео з 3 хвилини). Ми запитали чи Партія Регіонів на Тернопільщині не до кінця впевнена у своїх силах на виборах?

У відповіді Хоптна було все: що Партії Регіонів на Тернопільщині взагалі не було, коли він прийшов до влади, це був бізнес-клуб. На останній виборах мала реальний рейтинг -6,4%. Це четвертий результат після трьох опозиційних партій. Валентин Антович навіть погодився, що це не високий результат. Проте нагадав, що коли він прийшов до Підволочиська очолювати райдержадміністрацію, там було лише два члени партії. І згодом там Партія Регіонів набрала 26% на виборах. Яким чином – Хоптян не уточняв, відбувшись загальними фразами.

Намагався вдавати з себе розумника й Сергій Тарашевський, який вже цікавий хіба самому собі. Під завісу заходу найбільше інтересу викликала розмова керівника територіально-виборчої комісї Миколи Крука, який доволі критично відізвався про роботу голови Тернопільської ОДА. Через наявність преси в залі керманич області витримав усю критику і повністю погодився з позицією представника “Батьківщини”.

Борис Машлянка

23 жовтня журналістів Тернополя запрошують в суд

Письменник в гостях у письменника