Тернопільські туроператори і турагенти починають страйк

Поділитися

Сьогодні у Тернополі відбудеться зустріч туристичних операторів та агентів Тернопільської області, о 18-00 годині в приміщенні прес-центру за адресою: м. Тернопіль, бульвар Т. Шевченка, 27 Український Дім «Перемога»

Протестують вони проти змін, які запроваджують на туристичному ринку України. Тернополян підтримує Львів. У найближчі дні обіцяють приєднатися інші області заходу держави і столиця

Звернення суб’єктів туристичної галузі «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та «Про страхування»

 

Голові Державного агентства України

з туризму та курортів

п. Шаповаловій О.О.

Голові Державної служби України

з питань регуляторної політики

та розвитку підприємництва

п. Бродському М.Ю.

 

 

 

Ознайомившись з проектом «Закону про туризм», ми, ініціативна група турагентів і туроператорів України, хочемо заявити, що прийняття «Закону про туризм» у такому вигляді може суттєво і негативно вплинути на роботу туристичних агентств і багатьох Туроператорів України, аж до повної ліквідації багатьох суб’єктів підприємницької діяльності.

З приводу Статті 151. Фінансове забезпечення відповідальності турагента перед туроператором – незрозумілим у законі є зміна відповідальності турагента.

Оскільки Турагенти є посередниками між Туроператором (виробником і власником туристичного продукту) і туристом (кінцевим споживачем даного продукту), Турагент повинен нести відповідальність перед Туристом за грошові кошти, які він прийняв від Туриста і оплатив послуги Туроператору. Всі резонансні справи недобросовісних Турагентів, пов’язані з шахрайськими діями по відношенню до туристів, відбилися лише на самих туристах, а не туроператорах.

Крім цього, хочемо зауважити, що основна маса турагентів працює в правовому полі, дорожить своєю хорошою діловою репутацією і добрим ім’ям.

Випадки шахрайства не мають масового характеру і зустрічаються так само, як і в будь-якому іншому виді комерційної діяльності, пов’язаної з наданням послуг – торгівлею, посередництвом і т.п. та, в більшій частині випадків, обумовлені недосконалістю інших законодавчих актів і законів.

Разом з тим, донині включно, не працює система відповідальності збанкрутілих або недобросовісних Туроператорів в частині відповідальності за банківською гарантією Туроператорів перед Туристом. І як показує судова практика, всі претензії Туристів за невиконаними зобов’язаннями Туроператорів спрямовані Туристами до Турагента.

Ми вважаємо, що введення відповідальності турагента перед туроператором є нічим іншим, як спробою витіснення з ринку турагентів, монополізації туристичного ринку окремими туроператорами. Розмір мінімальної банківської гарантії в розмірі 50 000 євро для турагента призведе до розорення і банкрутства дрібних і середніх турагентств, особливо тих, хто перебуває в маленьких населених пунктах, а це, в свою чергу, до додаткового безробіття, до знищення конкурентоспроможності в туристичній сфері та інших негативних наслідків.

Одночасно з цим, дуже турбує питання про те, що туроператор не бере на себе відповідальність за кошти, отримані через турагента.

Вважаємо, що саме такий недолік у Законі України «Про туризм» ставить туроператора й турагента в нерівні умови, що, в свою чергу, порушує один з основних принципів підприємницької діяльності – рівноправність сторін. Турагенти в Україні ніколи не були захищені державою проти неправомірних дій недобросовісних туроператорів.

З приводу «Стаття 15. Фінансове забезпечення відповідальності туроператора під час організації виїзного туризму –

 

Ми вважаємо недоцільним введення порогу мінімальної банківської гарантії в розмірі 500 000 євро для всіх Туроператорів, так як в Україні працює багато вузькопрофільних, якісних і надійних Туроператорів з невеликою кількістю обслуговуваних туристів. Розмір непомірно високої банківської гарантії для дрібних і середніх вузькопрофільних Туроператорів призведе до їх банкрутства і зникнення. А це, у свою чергу, призведе до монополізації туристичного ринку великими Туроператорами, до нездорової конкуренції або до її відсутності як такої.

 

Ми, працівники туристичного бізнесу, просимо провести круглий стіл за участю Державного агентства України з туризму та курортів, Державної служби України з питань регуляторної політики та розвитку підприємництва із залученням до обговорення директорів турагентств, ФОП (турагентів) та представників вузькопрофільних Туроператорів для внесення своїх конкретних пропозицій і поправок до законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про туризм» та «Про страхування» з обов’язковим звітом про результати проведення такої зустрічі на офіційних сайтах відповідних служб.

Сінема Сіті у Тернополі приємно дивує

Водій іномарки збив двох школярок на пішохідному переході