Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном

Поділитися

 Завірити українські офіційні документи, для використання їх за кордоном, тернополянам тепер простіше

Нещодавно відкритий паспортний сервіс обслуговування громадян запровадив послугу апостильвання. Це означає, що жителям області більше не доведеться звертатись у кілька Міністерств аби засвідчити документи, а достатньо принести їх у ДП “Документ”, на вулиці Руській 17, яке створене при Міграційні службі України.

     Понад 30 тисяч жителів Тернопільщини нині перебувають за кордоном. Повертаючись додому окрім приємної місії поспілкуватися з рідними, люди вирішують і ряд організаційних проблем. Хто  поправляє здоров’я, хто збирає довідки про навчання, хто змінює прізвище чи соціальний статус. І аби ці документи мали юридичну цінність в інших державах вони обов’язково повинні бути завіреними.

     Нині в Україні  повноваження на поставлення апостиля на документах, що видаються органами юстиції, судами та оформляються нотаріусами  надано Міністерству юстиції України. Апостиль на офіційних документах, виданих навчальними закладами, державними органами, підприємствами, організаціями, що стосуються сфери освіти і науки – Міністерству освіти і науки . Завірення  всіх інших видів документів відбувається у Міністерстві закордонних справ.

     Одержати спеціальний штамп апостиляції, який засвідчує дійсність підпису,освіти особи чи печатки і зробити документи чинними в усіх країнах-учасницях Гаазької конвенції з листопада тернополянам допомагає державне підприємство “Документ”. Уклавши договір і сплативши держмито та послуги підприємства тернополяни мають можливість перекласти свої клопоти на професіоналів. Людям достатньо подати документи, які потребують апостилювання та забрати їх у визначений термін.   

     Підготовлений пакет документів для вчинення апостиля та оригінал квитанції про сплату держмита працівники ДП “Документ ” супровідним листом експрес поштою відправляють у Київ до  Департаменту взаємодії з ДМС. Там працівники служби завіряють документи у відповідних інстанціях. Після цього апостильвані папери повертаються в Тернопіль. Аби тернополяни були впевнені, що їхні документи не втратяться надавач послуг гарантує їхнє супроводження. Посередницькі послуги держаного підприємства “Документ” вартують 150 гривень.

 

Мера відсторонили від займаної посади на період досудового розслідування

Сьогодні українець може стати легкоатлетичним королем-2013