Тимошенко переказувала брудні гроші на рахунки Лазаренка в Женеві

Поділитися

Ще в 1998 році швейцарська сторона зверталась до Генпрокуратури України щодо інформації про активи П.Лазаренка в Україні і за кордоном.

Екс-заступник Генпрокурора Микола Обіход у коментарі УНН нагадав, що наглядові органи України та Швейцарії вже давно співпрацюють у сфері надання правової допомоги.

Колишній слідчий з особливо важливих справ розповів, що у вересні 1998 року швейцарський слідчий суддя Каспер Ансерме звертався до Генеральної прокуратури України з проханням про надання правової допомоги у швейцарській справі. Зокрема, його цікавила інформація про активи Павла Лазаренка в Україні і за кордоном.

“Особливо для швейцарського слідчого була цікава загадкова сума в 13 мільйонів 600 тисяч доларів, перерахована з 31 липня по 9 вересня 1996 із рахунку з не менш загадкової для нього компанії “Somolli Enterprises Limited” у нікозійскому банку на Кіпрі на один зі швейцарських рахунків”, – розповів М. Обіход.

Також, Н. Обіход наголосив, що саме тоді вперше у швейцарських матеріалах стала фігурувати кіпрська компанія “Somolli Enterprises Limited”, власницею якої з 1992 по 1997 роки була Юлія Тимошенко – тоді заступник Павла Лазаренка по партії “Громада”.

“У ході цієї справи ми виявили ряд особистих закодованих рахунків Лазаренка у швейцарських банках, через них йшли вже десятки і сотні мільйонів доларів. І коли стали перевіряти, звідки що приходить, то з’ясувалося, що однією з найбільш значних структур є кіпрська компанія “Somolli Enterprises Limited”. Тоді ми почали з’ясовувати, який банк робить проводки, хто власник і розпорядник рахунків, хто саме переказує кошти на таємні рахунки Лазаренка. Попросили міжнародну правову допомогу і з’ясували, що власниками цієї структури є Юлія Тимошенко, її чоловік Олександр Тимошенко і їхній партнер Олександр Гравець – житель Дніпропетровська”, – розповів екс-слідчий.

Крім цього, Н. Обіход нагадав, що в інших офшорних банках екзотичних країн також були знайдені гроші, незаконно виведені з України Юлією Тимошенко на рахунки Павла Лазаренка.

“Почали “копати” далі – ниточки потягнулися в інші офшорні банки, зокрема до острова Гернсі, в Антигуа і Барбуда, в Ліхтенштейн так далі. Без зайвої скромності скажу, що працювали ми активно, і за кілька років нам вдалося заарештувати кошти в різних екзотичних країнах. Якщо конкретно – близько 280 мільйонів доларів арештовані на рахунках Гернсі, Антигуа, в Ліхтенштейні, в литовських банках, в деяких швейцарських банках. Вже після нас вони були ще раз арештовані органами американської юстиції”, – додав М. Обіход.

Нагадаємо, раніше українською стороною було розпочато судовий процес у США та Швейцарії для захисту інтересів держави Україна у справі про розкрадання 200 мільйонів доларів, у незаконному привласненні яких підозрюється група осіб, включаючи українських екс-прем’єрів Юлію Тимошенко і Павла Лазаренка.

Міжнародній юридичній фірмі “Lawrence Graham” було доручено представляти інтереси в майбутніх судових процесах у ряді країн світу і прийняти всі необхідні заходи для найкращого захисту інтересів держави Україна, повідомляється на сайті цієї фірми.

Сьогодні українець може стати легкоатлетичним королем-2013

Спікер сподівається, що українці вдруге переможуть футбольну збірну Франції