В Україні збільшується кількість школярів, що здобувають освіту українською мовою

Поділитися

Частка школярів, що здобувають освіту українською мовою, зросла на 0,1% і становить в поточному навчальному році 82%. Про це під час прес-конференції повідомив координатор проекту “Становище української мови” Тарас Шамайда, передає кореспондент УНН.

Це, за його словами, можна вважати успіхом, оскільки після минулорічного зниження цих школярів на 0,3% – навіть таке невелике зростання, особливо в умовах політики заохочення русифікації освіти, є великим плюсом.

“Найбільше, зокрема на 1,5%, зросло число школярів, що навчаються українською мовою, на Донеччині. Водночас у Луганській, Одеські областях та в Криму цей показник навпаки знизився на 0,4-0,5%, а частка учнів, що навчаються російською, навпаки зросла”, – зазначив Т.Шамайда.

Також, за його словами, в Криму українською мовою навчаються лише 7,4% школярів і влада перешкоджає відкриттю нових українських шкіл чи класів попри письмові заяви батьків.

Окрім цього для складання тестів ЗНО у 2013 році українську мову обрали 82,7% від загального числа випускників, що на 1,7% більше, ніж минулого року.

Сьогодні стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика

Нова стрічка про Роккі матиме іншу назву