За клопотанням “псевдоЗМІ” видавали дозволи на носіння травматичної зброї

Поділитися

Прокуратура Харківщини виявила, що управління громадської безпеки ГУ МВС України в області видало понад 1,5 тисяч дозволів на носіння травматичної зброї особам, які нібито є позаштатними кореспондентами різних ЗМІ, повідомили УНН у прес-службі прокуратури Харківської області.

Як повідомив на брифінгу 12 листопада начальник відділу прокуратури області Володимир Іванов, під час перевірки законності видачі дозволів виявлено непоодинокі порушення.

Встановлено, що на території області існувала низка комерційних структур, що були зареєстровані як засоби масової інформації, проте жодної журналістської діяльності не проводили.

Редактори таких видань надавали громадянам довідки про те, що ті є позаштатними кореспондентами, та направляли клопотання до Управління громадської безпеки про видачу дозволу на носіння травматичної зброї

Зокрема, таким чином діяли газети “Городское собрание”, “Харьковский вестник” і “Політ прецедент”.

За фактом незаконної діяльності останнього з видань наразі розпочате кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією ч. 1 ст. 358 (підроблення посвідчення або іншого офіційного документа).

Санкція статті передбачає штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арешт до 6 місяців, або до 2 років обмеження волі.

Окрім того, відповідно до законодавства, особи, які отримують дозвіл на користування травматичною зброєю, мають попередньо пройти навчання (теоретичні основи, вогневу підготовку, надання медичної допомоги).

Прокурорська перевірка Харківської філії ДП МВСУ “Інформ-ресурси”, яке мало право проводити такі навчання, виявила, що підприємство навіть не мало спеціального приміщення для проведення вогневої підготовки.

Співробітники філії вносили до офіційних документів завідомо неправдиві дані про проходження особами, що отримують дозволи, повного курсу навчання.

Так, понад 250 осіб отримали дозволи на носіння травматичної зброї без практичних навичок поводження з нею.

Відомості про зазначене правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 366 КК України (службове підроблення).

Досудове слідство триває.

Наразі прокуратурою області підготовлено подання начальнику ГУ МВС України в області про усунення порушень законодавства в діяльності Управління громадської безпеки.

Італія надасть допомогу Тернополю і Теребовлі, звідки на заробітки поїхало найбільше людей

Правоохоронці затримали одного з нападників на ювелірний магазин