Freedom House: Україна не виконує обіцянок з дотримання свободи слова

Поділитися

Кабінет Міністрів України не спромігся виконати свою обіцянку захищати свободу слова, при цьому корупція і низький рівень етичних стандартів становлять дедалі більшу проблему для українських ЗМІ. Такий висновок міститься у звіті Freedom House «Крок вперед, крок назад: оцінка стану свободи слова в Україні протягом її головування у ОБСЄ», який був оприлюднений у Києві 2 грудня.

Як йдеться у звіті, ці факти ставлять під сумнів намір уряду дотримуватися своїх зобов’язань щодо прав українських громадян вільно висловлюватись, а українських ЗМІ – забезпечувати ефективний контроль за діяльністю уряду і ділових кіл.

«Уряд не лише робить замало для захисту журналістів і гарантування вільної преси, він також жорстко контролює тисячі засобів масової інформації. Українська влада має дозволити громадянам вільно висловлювати свої думки. Уряд повинен підтримувати прозорість для ЗМІ та самоусунутись від втручання в їх роботу», — зазначив президент Freedom House Девід Крамер.

У звіті організації оцінюється стан справ стосовно свободи слова протягом 2013 року, коли Україна очолювала ОБСЄ. Як йдеться у звіті, Україна майже не просунулася у виконанні своїх зобов’язань, зокрема, в силу таких причин:

• слабке дотримання наявного законодавства та затримки у проведенні реформ;

• неадекватний захист журналістів та прав журналістів;

• урядовий контроль за ЗМІ;

• втручання уряду та ділових кіл у діяльність ЗМІ; та

• низький рівень етичних стандартів серед частини журналістів.

Рекомендації включають реформи у законодавстві стосовно прозорості у питаннях власності на ЗМІ, офіційне визнання журналістів, які працюють за межами традиційних ЗМІ, та поліпшений захист прав та фізичної безпеки журналістів.

«Це мав бути рік успіхів для Україн, особливо в якості голови ОБСЄ, а замість цього це був рік втрачених можливостей. Для поліпшення клімату для свободи слова потрібна політична воля, і якраз її страшенно не вистачало», — додав Крамер.

Україна визначена як «Частково вільна» у рейтингу «Свобода світу-2013 р.», «Частково вільна» у рейтингу «Свобода преси – 2013 р.» та «Вільна» у рейтингу «Свобода в Інтернеті – 2013 р.»

Директор школи-інтернату відповідатиме за розтрату бюджетних коштів

“Вечори на хуторі біля Диканьки” у Тернополі