“Розумні” кросівки для бігунів створили в Німеччині

Поділитися

Дослідники з Фраунгоферского інституту фотонних мікросистем в Німеччині розробили розумні кросівки, які в режимі реального часу здатні оцінювати технік , використовувану бігуном.

Незвичайне взуття розроблене в рамках ініціативи EU Project RUNSAFER. У кросівки інтегровані спеціалізований мікроконтролер, радіочастотний модуль, ресывер навігаційної системи GPS і кілька акселерометрів. Харчування забезпечує акумуляторна батарея. Система реєструє біомеханічні параметри і за допомогою бездротового зв’язку Bluetooth передає їх на смартфон.

Отримана інформація аналізується в супутньому додатку, після чого бігунові видаються рекомендації по поліпшенню техніки рухів. Дані також можуть бути завантажені в Інтернет для порівняння з показниками інших спортсменів та оптимізації програми тренувань.

Розробники кажуть, що традиційні фітнес -трекери дозволяють збирати тільки базову інформацію про життєдіяльність організму начебто частоти серцевих скорочень, дихальному ритмі і температурі тіла. Розумні ж кросівки попередять про неправильне положення стоп, асиметричної навантаженні, знемозі і надмірної втоми.

Якщо все піде за планом, на ринку спортивне взуття нового покоління може з’явитися в 2015 році.

Біля стадіону “Динамо” та біля станції метро Хрещатик стоять водомети

Українець виборов “золото” Кубка світу зі спортивної гімнастики