Єдиний місцевий високопосадовець на Тернопільщині провів брифінг

Поділитися

17 січня  в Апеляційному суді Тернопільської області відбувся брифінг голови Апеляційного суду Тернопільської області Вавріва Ігоря  із провідними ЗМІ Тернопільщини.

Ключовою темою обговорення було: “Новий КПК — актуальні питання тлумачення та застосування”.

Ігор Зіновійович Ваврів розповів про актуальні питання застосування норм Кримінального процесуального кодексу України. Акцент ставився на новелах КПК та їх результатах у практиці судочинства. Зокрема, у новому КПК впроваджено судовий контроль за досудовим слідством, який здійснює слідчий суддя; суттєвих змін зазнав статус захисника у кримінальному процесі, відтепер ним може бути лише професійний адвокат. Активно працює центр вторинної правової допомоги у Тернопільській області та інших областях України. Оновлена система запобіжних заходів, активно застосовується домашній арешт, як альтернатива взяття під варту (у визначених законом випадках), що є новизною для України. В результаті, зменшилася кількість осіб, які утримуються в СІЗО. Прогресивним нововведенням нового КПК є запровадження, досі невідомого українському кримінальному процесу, інституту кримінального провадження на підставі угод, зокрема угода про примирення між потерпілим та підозрюваним, обвинуваченим та угода між прокурором та підозрюваним, обвинуваченим про визнання винуватості.

Не залишено без уваги і технічних новацій у вигляді відеоконференц зв’язку, смс-повісток та електронного суду. Організовано заміну в судах загальної юрисдикції металевих загороджень, які відокремлюють підсудних від складу суду й присутніх громадян, на конструкції зі скла, що є запозиченням з країн Європи.

У другій половині брифінгу голова суду відповідав на питання ЗМІ. Зокрема про статистичні показники яких категорій злочинів найбільше в Тернопільській області, які показники у роботі із новим КПК у порівнянні із попереднім кодексом тощо.

На завершення, голова Апеляційного суду Тернопільської області запропонував представникам ЗМІ ініціювати схожі зустрічі та подякував за співпрацю суду із мас-медіа.

 

 

Залецька Людмила. Прес-секретар Апеляційного суду Тенопільської області.

Влада хоче відслідковувати SIM-карти, щоб контролювати дописувачів в інтернеті

Де є робота на Тернопільщині?