США піддали сумніву прихильність демократії України

Поділитися

Сполучені Штати висловили свою глибоку стурбованість тим, що Верховна Рада України прийняла сьогодні кілька спірних законів не дотримуючись відповідних процедур, передає УНН з посиланням на заяву Держдепартамента США.

“Деякі з цих законів будуть обмежувати право мирно протестувати і здійснювати свободу слова, вони стримуватимуть незалежні ЗМІ  і інгібіруватимуть роботу НУО. Якщо Україна дійсно прагне до європейського майбутнього, вона повинна захищати і просувати універсальні демократичні принципи і цінності, що лежать в основі вільної Європи, і не дозволяти систематично їх демонтовувати”, – йдеться у заяві.

США закликали уряд України забезпечити законодавство, яке відображає демократичні зобов’язання України в Організації з безпеки і співробітництва в Європі та відображає побажання людей на здійснення своїх основних прав, свободи слова, зібрань і об’єднань.

“І процес (прийняття рішень 16 січня – Ред.), і суть дій Ради сьогодні піддали серйозному сумніву прихильність України демократичним нормам. Справжня демократія не може функціонувати без діалогу, компромісу, права на мирне інакомислення і законодавчу владу, яка користується довірою народу”, – підкреслено у заяві.

Нагадаємо, закон про внесення змін до “Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян” (№ 3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня, забороняє “незаконне” збирання, зберігання, використання, знищення, поширення конфіденційної інформації про правоохоронців, суддів та їх близьких родичів чи членів їх сімей.

Даний закон також встановлює кримінальну відповідальність за наклеп, посилює регулювання діяльності громадських організацій, дозволяє президенту та Верховній раді достроково припиняти повноваження членів Національної ради з питань телебачення та радомовлення, прирівнює інтернет-ЗМІ до інформаційних агентств.

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому — 14 січня. За словами юриста Інституту медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий Верховною Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів.

Нагадаємо, 16 січня 2014 року Верховна Рада України дозволила видавати зброю членам сімей суддів. За прийняття в цілому відповідного законопроекту № 3879 проголосувало 235 депутати при 226 мінімально необхідних.

Відтепер ми живемо в державі, де нема й мови про якісь права та свободи

Нову стрічку Мартіна Скорсезе “Вовк з Уолл-стріт” заборонили до прокату