Як у Дніпропетровську штурмували облдержадміністрацію

Поділитися

Мирна хода у Дніпропетровську , яка сьогодні розпочалася від пам’ятника Чкалову , закінчилася вельми несподіваним чином .

Людей , які прийшли на мирний пікет -переговори до ОДА зустріли міліціонери , бійці Беркута і людина 200 тітушок . Через останні і почався весь сир- бор . “Молоді люди спортивної статури ” , що ховалися у внутрішньому дворі ОДА , були озброєні живцями від лопат , дерев’яними молотками , металевими трубами. Зрідка на очі попадалися міліцейські кийки в руках тих же тітушок . Хто перший кинув камінь – невідомо , але після того , як перші активісти отримали по голові палицями і струмінь з вогнегасника в обличчя , народ почав зносити паркани. До пробитого пролому в обороні тут же стягувалися правоохоронці з щитами , не даючи людям дістатися до тітушок . До слова , правоохоронці людей не били (принаймні , демонстративно ) . Всю брудну роботу за них виконували тітушки . У разі потреби лад міліціонерів зі щитами розмикався , і на активістів мчала натовп молодих людей з палицями , камінням і трубами. Коли справу було зроблено , їх запускали назад , під захист “Беркута”. Тітушки не шкодували нікого – журналістці dnepr.com мало не роздрібнили пальці дубиною і потрапили каменем в голову , при чому цілилися спеціально , бачачи , що жертва – жінка і з камерою. Багатьом хлопцям розбили носи і голови, оператор 34 каналу отримав кулю  в спину. Ще одного оператора 34 -го , який був , до слова , в касці і розпізнавальних жилеті , тітушкиі повалили на землю і били ногами з криками ” Пі * діть журналюгу ! ” .
Dnipropetrovsk
До протестувальників виходив пан Крупський. Нібито – для переговорів. У нього зажадали видати людям тітушок , які у величезній кількості ховаються в будівлі , з цікавістю спостерігаючи з вікон за подіями.  Анатолій Федорович досить розлого відповів , що вказаних людей на території і в будівлі немає, тому він не в змозі виконати прохання . На тому переговори і закінчилися.

І почалося найцікавіше. Проти активістів був застосований газ , неодноразово включалися брандспойти (що, до речі , незаконно в такий мороз) . Атакуючі з поперемінним успіхом то захоплювали частину внутрішнього двору ОДА , то відступали назад за паркан , під натиском тітушок і струменів води. З-за паркану прилетіла пляшка із запальною сумішшю , потрапила у військову вантажівку . Її швидко загасили .

Незважаючи на запал перших годин протистояння , кількість атакуючих під ОДА катастрофічно зменшувалася. З трьох -чотирьох тисяч осіб, які прийшли з парку Глоби , на активні дії наважилися максимум 500 осіб, але й цього не вистачило для атаки на двох флангах проти міліції , Беркута і тітушок . Атакуючих розігнали близько 19:00 , причому основною ударною силою були ті ж тітушки . Своїх від чужих в їхньому колективі відрізняли по жовтим пов’язках на руці.
Відносного подальшого плану дій протестуючих інформації поки немає. Кількість постраждалих та затриманих уточнюється.

Трохи від себе. Газ – дуже неприємна штука. Ні проковтнути , ні прокашлятися . Брандспойт на морозі – теж. Вода застигає тут же , обпікає обличчя , сковує тіло як у скафандр. Камінь прицільно в голову змушує відчувати себе абсолютно безправним в цій країні. Але ще неприємніше – нахабні тітушкі . “Не сси , журналістка , я тебе бити не буду! ” . Зустріч відбулася на балкончику внутрішнього двору ОДА , за спинами Беркута і міліції. А хлопчику всього- років 16. Багатьом хлопцям у касках і з щитами – теж не більше. Паваленних зопалу міліціонерів не розбирали на сувеніри , а відпускали назад , до своїх. Активістам проламували голови. Журналістам стріляли в спини. А міліція розмикала щити , випускала тітушок , а потім запускала знову. Що це за підмога така у чинної влади? Удод , тобі окрім як за бидло – триматися нема за що ?

Марина Давидова, dnepr.com

На фото тітушки під прикриттям міліції поливають водою пікетувальників

Тернопільський “Беркут” покидає Майдан і Грушевського

Донецький Беркут прорвався на Київ