Через падіння гривні інфляція сягне 80% і Майдан “знесе” владу?!

Поділитися

Банкіри в шоці.

На валютному ринку відбувається суто спекулятивні операції. Курс долара росте як на дріжджах. Притому , що справедлива оцінка банкірів сходиться на курсі 10 гривень за долар , міжбанк вже штурмує відмітку 11,4 гривень.

Зростання відбувається на спекулятивних операціях. Угоди укладаються на малих обсягах , але за завищеним курсом . На ” чорному ринку” спекулянти вже штовхають ” бакс” по 12 гривень.

Завтра з такими успіхами курс опуститься до позначки 15 гривень.

Найобурливіше в цій ситуації те , що Нацбанк не робить ні найменшого руху , щоб зупинити вакханалію.

Поки що немає раціональних пояснень бездіяльності ” рагулятора ” . По ринку ходять похмурі здогадки , що “любі друзі ” вирішили заробити на валютних операціях буквально з перших днів. За іншою версією , відбуваються якісь конспіративні операції , про які влада не може розповідати .

Але швидше за все , мова йде про персональний страх у нового голови Національного банку.

Банкіри розповідають , що вони натовпами ходять на прийом до нового керівника НБУ Степана Кубіва . Але той боїться прийняти рішення , не санкційовані згори. Він чекає призначення уряду , щоб розділити з ним всю відповідальність . Майбутній прем’єр -міністр Арсеній Яценюк також не поспішає коментувати ситуацію. Зараз він проходить через голосування в парламенті, і цілком зосереджений на тому , щоб отримати собі заповітний пост .

З трибуни парламенту він заявив , що нова влада ” береже кожен долар з резервів ” . Це дуже правильно , коли курс летить у прірву.

Позиція Кубіва правильна для чиновника , але абсолютно неприйнятна для керівника формально самостійного органу . Нацбанк відповідає за стабільність грошової одиниці України , і має право для цього робити майже все , що йому заманеться.

Прямо зараз гривня знаходиться під загрозою. Вже через тиждень магазини переоцінять свої товари , і населення зіткнеться з інфляцією в розмірі 70-80%. Тоді воно абсолютно справедливо ” знесе ” нову владу , ще не встигла зігріти свої крісла.

І вчинить правильно .

Але швидше в Нацбанк прийдуть ” майданівці ” . Категорично не можна допускати безконтрольне зростання курсу .

Для погашення ажіотажу можна зробити багато чого. Наприклад , якщо дати Ощадбанку буквально 300 млн доларів , то він здатний легко погасити паніку.

Можливий і інший шлях. Попросту зупинити роботу міжбанку, і ввести обмеження на валютні операції , залишивши тільки оплату за товари критичного імпорту.

Замість цього Кубів приголомшив весь ринок тим , що призначив екс-керівника НБУ Ігоря Соркіна своїм радником. Можливо , це зроблено для того , щоб той розповідав про зловживання минулої влади . Однак це рішення ніяк не коментується новим командиром ” рагулятора ” .

Банкіри практично єдині у своєму ставленні до Соркіну . “Він повинен сидіти у наручниках і давати свідчення , а не займати крісло радника ” , – вважають вони. Але Кубів  щедрою рукою роздає рефінансування . Мільярди гривень тут же направляються на міжбанк , і підривають курс долара.

Ми це вже проходили в 2008 році. Тоді аналогічний фінт зобразив екс -глава НБУ Володимир Стельмах. За рахунок десятків мільярдів виданого рефінансування , курс долара підскочив з 5 до 8 гривень.

На жаль , у колишнього керівництва країни не знайшлося політичної волі , щоб ” посадити ” Стельмаха.

Хочеться сподіватися , що у Майдану вистачить сил швидко розібратися з тим , чи годиться Кубів для такої посади , як голова Нацбанку .
Економічна правда
(далі буде)

Про співпрацю Валентина Хоптяна та Марії Чашки

Янукович прилетів у Ростов-на-Дону: Аваков сяде замість нього до буцигарні?