Інформація з Севастополя і Криму станом на 8 березня

Поділитися

Станом на 11 годину 25 хвилин 8-го березня 2014 року отримана інформація від українських журналістів що працювали вчора біля КПП української частини 3555 вечором. Напад прорив через ККП був здійснений двома автомобілями КРАз на яких пізніше відїхали до 60 чоловік військовослужбовців у зеленій формі спецназу і спорядження що характерні ЗС Російської Федерації. Разом з ними відійшли до 10 чоловік місцевої «самооборони», при спробі освітлювати усю подію постраждало троє українських журналістів і і вдеознімальне обладнання. Двоє «самооборонців» поводили себе геть агрессивно і зухвало по відношенню до представників ЗМІ що невписується в жодні рамки міжнародної практики роботи репортерів у гарячих точках Світу.

За телефонним повідомленням командира протичовнового корвета «Тернопіль» капітана 3 рангу Максима Ємельяненко ситуація в зоні базування корвета у заблокованій Севастольській гавані залишилася без змін. Судно буксир що блокує корвет стоїть на тому самому місці, козаків місцевої «самооборони» в районі пірсу причалу не видно. Екіпаж корвета як і екіпажі інших заблокованих українських кораблів несуть службу у штатному режимі і готові до оборони.

За інформацією від офіцерів зі штабу командування ВМС ЗС України у місті Севастополь їх блокують на кожному КПП до 20 чоловік місцевої «самооборони» окрім того певна кількість «самооборонців» діє по всьому периметру нашої військової частини. На КПП навіть споруджено щось на зразок барикад, доступ українських і закордонних журналістів до українських військовослужбовців блоковано. Наші офіцери несуть службу в посиленому режимі, патрулями по 4 чоловіки кожен патруль у своєму секторі периметру частини не допускають проникнення на територію частини. Назовні також замічено козачий патруль «Самооборонців Криму» зі службовою собакою. Сили «невідомого» спецназу у зеленій формі з новітніми зразками стрілкових озброєнь що характерні тільки для ЗС Росіїської Федерації обчислюються кількістю до взводу (15-20 чол.). Незважаючи на такий щільний режим блокади до штабу командування ВМС ЗС України зуміли прибути два волонтери і дівчина журналіст. Провізією наша частина забезпечена. Українські офіцери встановили веб.камеру і трансляцію з неї можна побачити за адресою http://smotri.com/live/3dstorm/

За інформацією світових і українських ЗМІ в «озері Донузлав» після затоплення російських списаних кораблів на фарватері виходу блоковані такі українськібойові одиниці, великий десантний корабель «Констянтин Ольшанський», середній десантний корабель «Кіровоград», тральщики «Черкаси», «Чернігів».

Ігор Крочак, військовий історик, один з авторів книги «Протичовновий корвет Тернопіль», член Національної Спілки Журналістів України, Спілки Офіцерів України.

Прес-конференція, під час якої плакали усі журналісти Тернополя

Заява голів держав і урядів ЄС щодо України