На сегодняшнем псевдореферендуме в Крыму не голосовало 99% крымских татар, а общая явка не превышает 30%.

Поділитися

Меджліс називає брехнею те, що кримські татари беруть участь у “референдумі”, про що кажуть на виборчих дільницях у Бахчисараї. Голова Бахчисарайського регіонального Меджлісу Ахтем Чийгоз каже, таких не більше 10 осіб – із 22-тисячногоь кримськотатарського населення. У місцях компактного проживання татар – 4 дільниці, і вони закриті. По району є така інформація: у с.Тургенєвка з 900 виборців-кримських татар не проголосував жоден. У с. Віліно, де є більше 1 тис. кримськотатарских виборців, так само жоден із них не проголосував.

Глава Бахчисарайского района Ильми Умеров о будущем крымских татар в новой реальности: “Лучше быть областью в демократической Украине, чем автономией в полицейском государстве России”

Настоящая явка на псевдореферендуме в пределах 30%, говорить о 70% – это смешно, – Джемилев

На сегодняшнем псевдореферендуме в Крыму не голосовало 99% крымских татар, а общая явка не превышает 30%.

“Если где-то кого-то и заметил на избирательных участках, то это единичные случаи. Однако, вероятно, что от этого бойкота мало что зависит”, – заявил он.

“Вот например я общался с товарищами в Бахчисарае. Так мне сказали, что там максимум проголосовали 30% людей. Хотя официально объявляют о 64% явке. В Белогорском районе – там также в пределах 30%. Поэтому как и кто голосует на этом “референдуме”, вероятно, что не имеет никакого значения. Поскольку официально показывают ту цифру, которую нужно”, – сказал Джемилев.

Он также отметил, что дело не только в крымских татарах и их бойкоте “референдума”.

“Дело в общей явке населения. Представители Меджлиса побывали на многих избирательных участках в Крыму и говорят, что явка населения в пределах 30%. Возможно где-то в городах, где больше русскоязычного населения, как Керчь, явка и составляет до 50%. Однако это сомнительно. Ведь даже тогда, когда происходят выборы в местные органы власти и разгораются страсти, то и тогда явка на выборы где-то в пределах 52%”, – отметил политик.

Кроме этого он отметил, что общая явка населения по Крыму, а тем более в районах, где живет много крымских татар, не может составлять 70%

“Когда бойкот референдума, объявленный крымскими татарами, – это более трети населения, то говорить о явке в 70% – это уже смешно. Но прогнозировать что-то завтра – очень трудно. Пока ситуация достаточно напряженная”, – резюмировал Джемилев.

***

У Криму закрилися виборчі дільниці з проведення референдуму про статус півострова, явка перевищила 80%.

Про це повідомляє “Кримінформ”.

У 20:00 на території Криму закрилися всі 1205 дільниць з проведення загальнокримського референдуму про статус півострова.

Явка громадян перевищила 80%. Ці дані майже в два рази вище за аналогічний показник на виборах до Верховної Ради України в 2012 році, – інформує комісія з проведення референдуму.

У той же час явка на референдумі з питання приєднання Криму до Росії в Севастополі перевищила 85 %.

Про це повідомив журналістам голова міської виборчої комісії Валерій Медведєв.

“Згідно з наявними даними, які до мене надійшли вже після закриття виборчих дільниць, явка перевищила 85%. Збір даних щодо явки ще не завершений”, – додав він.

В той же час голова Комітету виборців України Олександр Черненко написав у своєму Твіттері, що такі дані не сходяться з кількістю кримських татар, які неодноразово запевняли, що не братимуть участь у “референдумі”.

“Отже офіційна “явка” 85 відсотків. Це при тому, що кримських татар – 13%. Ну нехай з них 2-3 відсотка проголосували. Але є ще українці, притомні росіяни, багато заробітчан не в Криму. Ніяк не сходяться”, – вважає Черненко.

Як відомо, о 8:00 за київським часом на території кримського регіону України розпочався так званий “референдум” щодо статусу Автономної республіки Крим.

Обидва питання, винесені на нього, не передбачають збереження нинішнього статусу Автономної республіки Крим.

Перше питання звучить так: “Ви за возз’єднання Криму з Росією на правах суб’єкта Російської Федерації?”. Друге питання пропонує формальне збереження Криму в складі України: “Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 року і за статус Криму як частини України?”.

За українським законодавством, референдум може бути лише всеукраїнським. Західні політики наголошують, що референдум не може проходити під дулами автоматів, ще й зацікавленої сторони – як це зараз відбувається в Криму.

Центральна влада в Києві через суд та рішення в. о. президента України, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова зупинила відповідні рішення проросійської “влади Криму”.

Турчинов також закликав кримчан не брати участь у так званому “референдумі”, який проводить “маріонеткова псевдовлада Криму під контролем російських військових”.

Про невизнання так званого “референдуму” у Криму заявили й західні політики та експерти.

Позитивный прогноз по событиям в Крыму

Заява прес-секретаря Білого дому щодо України