Заява прес-секретаря Білого дому щодо України

Поділитися

Сполучені Штати виразили стійку підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України з того часу, коли вона проголосила незалежність у 1991 році, і ми не визнаємо „референдум”, що пройшов сьогодні в Кримському регіоні України. Цей референдум суперечить Конституції України і міжнародна спільнота не визнає результати голосування, яке відбувалося під загрозою насильства і залякування через вторгнення російських військових, що порушує міжнародне законодавство.

Жодні рішення щодо майбутнього України не повинні прийматися без участі українського уряду. Більш того, в голосуванні не було необхідності. Український уряд дав чітко зрозуміти, що він готовий обговорити збільшення автономії для Криму і, що на президентських виборах 25 травня буде легітимна можливість для всіх українців висловити свою позицію щодо майбутнього України.

Окрім того, Україна, Сполучені Штати, ЄС, ОБСЄ, ООН та інші закликали Росію надати доступ міжнародним фахівцям з моніторингу до Кримського півострова, щоб гарантувати дотримання прав етнічних росіян в Україні. Росія відкинула ці заклики, як і співпрацю з українським урядом і, натомість, посилила вторгнення військових сил у Крим й ініціювала загрозливого характеру військові навчання вздовж східного кордону України.

Дії Росії є небезпечними і дестабілізуючими. Рада Безпеки ООН визнала це під час голосування вчора, лише Росія виступила проти. Як Сполучені Штати і наші союзники чітко заявляли, військове вторгнення і порушення міжнародного законодавства матиме збільшення наслідків для Росії – не тільки за рахунок заходів, прийнятих Сполучними Штатами і нашими союзниками, але також як прямий результат власних дестабілізуючих дій Росії.

У цьому столітті, ми оминули ті часи, коли міжнародна спільнота буде тихо спостерігати, поки одна країна насильно захоплює територію іншої. Ми закликаємо усіх членів міжнародної спільноти продовжувати засуджувати такі дії, вживати конкретних кроків, щоб вводити санкції, стояти разом на підтримку українського народу, територіальної цілісності і суверенітету України.

На сегодняшнем псевдореферендуме в Крыму не голосовало 99% крымских татар, а общая явка не превышает 30%.

0

Виставку Володимира Чорнобая відкриють 17 березня