Як тернопільський журналіст разом із “жуликом” обдурили читачів

Поділитися

Ігор Терновий (у центрі фото) напередодні першого Народного віче у столиці, 23.11.2013р.

Минулого тижня деякі Інтернет-ресурси Тернополя розповсюдили статтю під псевдонімом такого собі Володимира Перця, яка мала на меті дискредитувати екс-директора дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор», начальника філії «Деренівський асфальтобетонний завод» Ігоря Тернового.

Почнемо з того, що у цьому псевдоскандальному матеріалі вже у самому заголовку Тернового називають прислужником Хоптяна. Проте цікаво те, що, коли режим Януковича прийшов до влади, Тернового звільнили з посади керівника облавтодору і відправили працювати на асфальтний завод в с.Деренівка, що на Теребовлянщині, повідомляє Інформаційний простір

На підтвердження того, що пан Ігор має тісні зв’язки з екс-головою Тернопільської ОДА, журналіст написав, що Хоптян був частим гостем у Деренівці.

Частим гостем, як виявилось, це всього один раз два роки тому. Як  розповів Ігор Терновий, на заводі відбувалась спільна нарада керівників центру зайнятості, яка була організована екс-начальником САД у Тернопільській області. На нараду був запрошений тодішній губернатор області Валентин Хоптян.

«А як ви собі уявляєте, що я, керівник державного підприємства, не буду пускати на територію заводу очільника ТОДА?», – каже Ігор Терновий.

***

Ще один кричущий факт, про який йдеться у статті, це те, що під час Майдану, а саме останні три місяці, Ігор Терновий за державні кошти відпочивав у закарпатському курорті Шаян.

Проте і тут журналіст сильно перегнув палку.

Так, пан Ігор дійсно перебував у Шаяні. Проте не три місяці, а 16 днів. І не на відпочинку, а на лікуванні, яке він проходить щорічно через хворобу. Тим паче, що 16-денний «релакс» (як це називає журналіст ) Ігор Терновий оплатив  власним коштом (див. квитанцію).

IMG_9433

IMG_9437

І якщо у псевдостатті наголошується на тому, що Терновий увесь Майдан просидів на курорті, то у пана Ігоря є підтвердження на зроблених фото та відео, що він приїхав на революцію ще 23 листопада 2013р. і був там практично увесь, вільний від роботи, час до 23 лютого 2014р.

Також сім’я Ігоря Тернового матеріально підтримувала і мітингувальників, а згодом і українських військових.

***

Усі три міфічні місяці, які Ігор Терновий нібито провів у Шаяні, як наголошується у компроментуючій статті, працівники Деренівського асфальтобетонного не отримували заробітну плату. «Досить таки сумна ситуація у фінансовому становищі Деренівського АБЗ. Борги підприємства за газ та електропостачання давно перевалили за мільйон гривень. І це при тому, що за декілька минулих років на тернопільські дороги з бюджету виділялися сотні мільйонів гривень», – пише журналіст. То до якого стану довів директор завод, подумаєте Ви.

Пропоную розібратись у цій ситуації. По-перше, заборгованість по заробітній платі є за два останні місяці, і це – 106 тис. 668 грн. По-друге, борг підприємства станом на 21 березня за газ і електроенергію – 192 тис. 927 грн. (до мільйона, як бачите ще далеко). Усі ці дані є у бухгалтерії заводу.

Проте проблема навіть не у цифрах, а у тому, що журналіст фактично звинуватив Ігоря Тернового у тому, що завод погруз в боргах.

Але, якби той, хто писав цю статтю, хоч трохи розумівся у процедурі перерахування-отримання коштів у цій галузі, то не робив би поспішних висновків.

«Це борг не самого заводу. Завод – це філія. Тобто в неї є вище керівництво – ДП «Тернопільський облавтодор», – пояснює Ігор Терновий. – Завод не веде самостійної фінансово-господарської діяльності. Виконує роботи генеральний підрядник – ДП «Тернопільський облавтодор». А платить йому за виконані роботи Служба автомобільних доріг в Тернопільській області».

До речі, за даними бухгалтерії заводу, борг ДП «Тернопільський облавтодор» перед філією «Деренівський АБЗ» за виконані роботи становить 587 тис. 699 грн. Тобто, усі, хто пам’ятає  математику зі школи, можуть підрахувати, що це облавтодор винен заводу на Теребовлянщині майже 300 тисяч гривень.

Якщо на «хлопський» розум, то уявімо, що Служба автомобільних доріг замовила у Тернопільського облавтодору виконання ремонтних робіт на певній ділянці траси. Облавтодор в свою чергу замовляє у філії, наприклад, Деренівського заводу певну кількість асфальтного покриття.

«Якщо облавтодор отримає кошти за виконані роботи від замовника – Служби автомобільних доріг в Тернопільській області, то він заплатить філії, а конкретно нашому заводу. Однак, якщо на рахунку заводу вже два місяці немає коштів, і ніяких проплат не поступає, то я не можу нічого заплатити, – пояснює Ігор Терновий. – Тобто, щоб Ви розуміли, це не я винен людям зарплату, а облавтодор винен заводу гроші за випущену продукцію і виконані роботи».

***

За гроші, які заборгував завод, пише журналіст далі, у Ігоря Тернового за рік виросла  хатинка у с. Гаї Гречинські. У статті навіть додали, що «асфальтована дорога починається від об’їзної дороги Тернополя і рівно до закінчення паркану пана Тернового». І на підтвердження журналіст розмістив фото новенького будинку і новенької дороги.

Не знаємо, чи то кореспондента неправильно поінформували, чи то він сам помилився, але, виявилось, що будинок, який він сфотографував, належить сусіду Ігоря Тернового, який теж був немало здивований раптовій «славі» у Інтернет-мережі.

Своє ж житло пан Ігор розпочав будувати ще 20 років тому, у далекому 1993 році. «Першу ніч у новозбудованому будинку я провів 5 червня 1999 року. Це – для мене пам’ятна дата. Не знаю також, звідки журналіст взяв, що будинок з’явився впродовж 2013 року, якщо у моєму паспорті вказано, що я прописаний за цією адресою вже 10 років, а у 2007 році фото будинку мій син розмістив у сервісі Google Earth. Кожен охочий може зайти і перевірити», – каже Ігор Терновий.

Щодо асфальтового покриття, то журналіст теж трохи «погарячкував». Бо, згідно довідки сільської ради, минулого року дану вулицю ремонтували за державний кошт.

IMG_9435

***

Кореспондент пише, що директор заводу почав вирішувати питання кар’єрного росту під час санаторного лікування. Мабуть, у Володимира Перця є друзі у силових структурах, щоб достеменно знати про перебіг телефонних дзвінків і їхній зміст.

***

Ну і на завершення додамо, що фотографію Ігоря Тернового взяли з його профілю в «Однокласниках», після чого він більше не міг зайти на свою сторінку у соцмережі, оскільки її хтось видалив.

«В опублікованій в Інтерент-мережі статті є лише три правдиві факти: перший – це те, що мене звати Ігор, бо навіть моє прізвище декілька разів писали Тереновий, другий – те, що це дійсно я зображений на фотографії. І третій – що я живу в Гаях Гречинських», – каже Ігор Терновий.

На запитання наших журналістів, хто міг замовити чи написати такий «компромат»(адже стаття явно має всі ознаки замовного характеру), Ігор Терновий відповів: «Напевно, якийсь «жулик», бо нормальна людина таким не займалась би і не розповсюджувала б на тернопільських сайтах відверто сфальшовані дані».

«Кажуть, що життя – це супермаркет, можеш брати, що хочеш, але не забувай, що попереду каса. Від себе лише додам, що не дозволю будь-кому викласти назад «товар» і вийти, не заплативши за свої вчинки», – підсумовує Ігор Терновий.

P.S. З достовірних джерел стало відомо, що за виконані роботи Служба автомобільних доріг заборгувала Тернопільському облавтодору станом на 1 березня 2014р. 27 мільйонів гривень.

І як наслідок, у 2013 році з облавтодору за несвоєчасну сплату податків стягнули близько 800 тисяч гривень штрафу. То виходить, що у підприємства немає з чого оплатити 100 тис. грн. зарплати працівникам, а на 800 тисяч штрафних санкцій знайшлося. До речі, за 2012 рік штрафні санкції становили  1 млн. 200 тис. гривень (!).

І ще один цікавий факт. Два роки тому Служба автомобільних доріг в Тернопільській області, мотивуючись тим, що вони не мають грошей на оплату за проведені роботи, запропонувала облавтодору взяти кредит.

Тернопільський облавтодор бере кредит в банку «регіонала» Клименка у розмірі 6,8 млн. грн. Через це облавтодор змушений кожного місяця сплачувати 130 тисяч гривень кредитних відсотків. Тому замість того, щоб платити людям зарплату, вони погашають кредит…

Землевпорядники Тернопільщини зарухались: зареєстрували майже 8 тис. земельних наділів

0

Новітні методи прибирання Тернополя від міського голови Надала