Міграційна служба пропонує видавати закордонні паспорти 16-річним

Поділитися

Державна міграційна служба України розробила законопроект, яким пропонується внести важливі зміни до Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України».

Зокрема йдеться про статтю 6 Закону, якою встановлено підстави для тимчасових обмежень у видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, а також тимчасових обмежень у виїзді за межі України.

Цією статтею фактично встановлено необхідність дублювання здійснення перевірки відсутності підстав для зазначених обмежень міграційною та прикордонною службами. Саме на виконання цієї статті громадяни раніше змушені були подавати підрозділам міграційної служби довідки про відсутність судимості та інші документи.

Пропонуючи відмовитись від перевірок на етапі видачі закордонного паспорта, міграційна служба виходить з того, перевірка обставин, які перешкоджають пропуску громадянина через державний кордон України, у будь-якому випадку проводиться працівниками прикордонної служби під час перетину кордону особою шляхом автоматичної перевірки наявності даних особи у відповідних базах даних.

Здійснення ж будь-яких перевірок, окрім ідентифікації особи, під час оформлення паспорта для виїзду за кордон не має жодного змісту, а лише затягує процес оформлення та створює додаткові навантаження на працівників ДМС України та створює передумови для корупційних діянь.

Законопроект пропонує залишити обмеження на видачу закордонного паспорта лише у випадках оформлення дозволу на виїзд на постійне проживання за кордоном.

Як очікується, у разі прийняття законопроекту, термін оформлення закордонного паспорта міграційна служба зможе скоротити до 20 днів.

Окрім зазначених змін, законопроектом пропонується видача закордонних паспортів з 16-річного, а не з 18-річного віку, як було раніше. Це нововведення необхідно молоді, яка планує навчатися за кордоном. Оформлення проїзного документа дитини створює суттєві незручності для таких дітей через обмежений строк дії документа – 3 роки. Окрім того, не всі держави визнають цей документ.

Призначено виконуючого обов’язки заступника начальника податкової області

У Тернополі відкривається виставка старовинних ікон