Політологи “зарахували” кандидата від Майдану до технічних

Поділитися

Зі стартом виборчої кампанії, українці все більше дивуються, як їм підсовують різноманітних “шоколадних кандидатів”, скомпрометованих осіб і всіляку нечисть. До цієї політичної шантрапи продажні політологи вперто намагаються “затесати” кандидата в президенти від Майдану Ольгу Богомолець. Проте, є чесні канали, нормальні опитування, де показують, що кандидат Майдану перемагає навіть Тимошенко. Не здається в інтернет-мережі лише Петро Порошенко,на якого працює армія найманців. Автор цих рядків не знає жодного свого знайомого, який побував на Майдані і голосував би за Порошенка. Лише “диванні революціонери”, зазомбовані телевізором, схвально відгуються про Петра Порошенка, який три роки працював міністром в урядах Януковича і Азарова!

Останній випуск ТСН, який належить нині губернатору Дніпропетровської області Коломойському, яскраво продемонстрував, що він служитиме правдою і не правдою” Юлії Тимошенко.

У бюлетенях на позачергових виборах президента 25 травня переважатимуть технічні кандидати. У Комітеті виборців України кажуть, що 70 відсотків – це люди, в яких узагалі немає мети очолити країну, а лише – виконати завдання політтехнологів. Колишній депутат Київради та активіст Євромайдану Зорян Шкіряк підкреслює, що взяти участь у великих перегонах його вмовили друзі. Вони ж назбирали і 2,5 млн грн застави безробітному кандидатові. “Я фактично кілька днів знаходився в цілодобовому режимі роздумів. І, повірте, для мене рішення давалося достатньо складно”, – говорить кандидат. На запитання, чи складно утримувати сім’ю, не маючи доходів, Шкіряк відповів: “Складно утримувати, але я дякую тим людям, які безпосередньо робили все для того, щоб мені допомагати”. Переконує, що погасити кредит йому також допомагали друзі. Щедрі друзі, які дали гроші на заставу, знайшлися і в лідера “Правого сектору” Дмитра Яроша. Через це в нього навіть були проблеми. У ЦВК з першого разу не зареєстрували заяву, бо гроші надійшли з невідомого рахунку. А це суперечить закону. Тепер Ярош зізнається, що добрі люди його підтримують не лише на виборах. “Мені допомагали друзі. Звичайно, що я мав певний якийсь доход, але дуже невеликий. Я мав 5-6 тисяч гривень, але це допомога – допомога, яку мені приносили і казали: “Дмитро, займайся справою, якою ти займаєшся”. Читайте також: На Україну можуть чекати чи не перші “чисті” та найзапекліші вибори президента На прес-конференції Ярош каже про певний дохід, але в його декларації у цій графі стоїть нуль. Серед грошей, які він отримав у минулому році, лише стипендія доньки за один місяць. Так само без доходів прожила і родина Зоряна Шкіряка. І такі нульові декларації насторожують голову правління Комітету виборців України Олександра Черненка. “Хотілося, щоби все таки в нас відповідально ставилися люди, які йдуть на вибори, знаходять невідомо де 2,5 мільйона гривень для застави, маючи нулі в деклараціях”, – підкреслює Черненко. Кандидатів з нульовими деклараціями і невідомими прізвищами голова правління Комітету виборців називає технічними. “От хто такий Саранов? Я не знаю, хто такий Саранов. Сподіваюся, може виборці знають. Ми прогнозували, що технічні кандидати будуть, але ми не думали, що їх буде так багато”, – каже Черненко.

Службовець зовнішньої розвідки України Микола Маломуж, бізнесмени Володимир Саранов, Андрій Гриненко – найімовірніше, вважають політологи, потрібні заради квот у виборчих комісіях, які потім будуть грати на користь реальних кандидатів. Хоча для таких технічних персон президентські перегони свого роду і рекламна кампанія, і певна гра на помилку. Наприклад, невідомий підприємець з Харкова Андрій Гриненко з основним доходом у декларації понад 4 млн грн, які складаються з подарунків, призів тощо у бюлетені може опинитися поруч зі співзвучним Анатолієм Гриценком з розрахунком на те, що хтось промахнеться. Відібрати голоси у важковаговиків – одна з головних технологій. І заради неї, кажуть політологи, у списках кандидатів опинилися й інші. Скажімо, Ольгу Богомолець називають антитимошенко – вона, хоч і в одній електоральній ніші з лідеркою “Батьківщини”, проте може “відтягнути” в неї голоси в центрі та на заході. Подібне буде і з Наталією Королевською на сході та півдні, і вона може забрати там голоси в Тимошенко. Це й одне з двох завдань Олега Ляшка. Він, кажуть політологи, має роззосередити електорат Порошенка, Тимошенко та Гриценка. Але це завдання для Ляшка, вважають експерти, нелегке. Адже його політичний образ – людина з народу з вилами – розходиться з образом реальним – депутат у брендовому костюмі на дорогому авто. Йому радять хоча б на деякий час поводитися скромніше, і таким чином впоратися зі своїм другим завданням, яке, окрім Ляшка, собі поставили і Петро Симоненко, і Сергій Тігіпко – через президентські перегони прокласти собі дорогу на майбутні парламентські вибори. Олег Царьов, Юрій Бойко, Валерій Коновалюк та Ренат Кузьмін – регіонали, які, за словами експертів, мають одразу кілька завдань. Кандидатська недоторканність, проросійська пропаганда та контроль над виборчими комісіями на користь головного регіонального кандидата Михайла Добкіна. Свою гру затіяв і Василь Цушко. Колишній соціаліст, екс-міністр економіки та внутрішніх справ, екс-голова Антимонопольного комітету за президентства Януковича, зазіхнув на кілька фронтів. Політологи його сприймають як регіонального технічного кандидата. Але сам він вказує на свої два завдання – президентське крісло та посада мера Одеси. Читайте також: Вибори президента подорожчають через наплив технічних кандидатів – КВУ Кандидатури Василя Куйбіди та Олександр Клименка – нішеві, і, найімовірніше, у цій кампанії мають на меті перевірити, чи можливе відродження в Україні націонал-демократичного руху в політичному сенсі. Звичайні торги за голоси приписують бізнесменові Вадиму Рабиновичу. Експерти чекають і того, як кандидати напоказ зніматимуться на користь протеже – в останній момент. Але до 25-го травня – всі рівні перед законом. Нагадаємо, ЦВК зареєструвала 23 кандидати на вибори президента 25 травня. Ще 23-м претендентам – відмовила.

Кореспондент ТСН Ганна Бока

Ольга Богомолець відкриє громадську приймальню на Майдані

О политике, выборах и многом другом