Загальний відтік депозитів з українських банків цьогоріч склав 100 млрд грн

Поділитися

Загальний відтік ресурсів з банківської системи з початку року вже склав 15 % всіх рахунків, що дорівнюється близько 100 млрд грн., повідомляє УНН з посиланням на видання ZN.UA.

Закривати цю дірку формально допомогла девальвація – за рахунок курсових різниць портфель валютних вкладів банків збільшився майже на 40 млрд грн , а також Нацбанк своєю рефінансуванням , що склав вже майже 50 млрд грн.

“Відтік триває, але вже істотно сповільнився. В останні місяці вкладниками рухало якесь почуття нерозуміння, що буде далі. Вони оперували словами “мораторій”, “ліквідація” і т.п., на які накладалися проблеми курсу та Криму. Проте зараз політична ситуація стабілізується”, – пояснив заступник голови правління” Ощадбанку “Антон Тютюн. –

Як зазначає видання, майже рівномірний відтік як гривневих, так і валютних депозитів пояснюється тим, що вкладників турбує не стільки обмінний курс, скільки стабільність банківської системи в цілому.

При цьому введені НБУ обмеження на зняття валюти навіть з поточних рахунків в межах 15 тис. грн на день прискорили відтік валютних депозитів.

Однак, за даними банкірів, масовий відтік депозитів починає сповільнюватися і вже до травня клієнти почнуть повертати кошти в банківську систему.

 

Кілери розстріляли відомого репера

Ольга Богомолець відкриє громадську приймальню на Майдані