Дзвінок із Сімферополя: що сьогодні робиться у Криму?

Поділитися

Дзвінок із Сімферополя. Друг відучора радів, що до них їде журналістка ICTV з оператором.
« И вот представляете? Они не доехали!» Я сижу жду, а получаю смс – девочку эту сняли с поезда и отправили в Мелитополь!
То есть – уже никто! уже комар не может пролететь сюда, чтобы увидеть, что тут творится! Для меня это – как последняя ниточка оборвалась…

Друг горював на тому кінці дроту годину …
Казав, що Крим так скоро пішов на дно, що всі й не сподівалися. Дороги порожні – ось він нині їхав трасою, замріявся й швидкість перевищив. Зупинили гайці в формі російській. Друг вийшов та й ” з тоски” вирішив поговорить – які ви, каже,хлопці були красиві в українській формі – й зла на вас не було би оце, навіть оддавав би, що просили. А оце на вас ті фуражки страшні – вам самим воно як? І шо – самі не справитеся, що все начальство з Росії? Всі начміліції, всі прокурори… А на одній ділянці дороги взагалі з російської Півночі специфічний вузькоокий народ стоїть охороняє… Содом з гоморрою, хлопці! «Хлопці» стояли, опустивши очі, а тоді сказали, потупившись – «проезжайте, шановний!» З несподіванки друг сів було в машину. А тоді виліз із пляшкою коньяку, розчулившись – нате, это вам хорошие люди передали! -Какие хорошие?- Да просто хорошие, они еще есть! І поїхав…
Каже, татари на базарі не беруть рублі, а лише гривні – « давай назад продукт, забирай свои рубли!», але з 1 червня гривні ходити зовсім не будуть, а подіти їх буде нікуди… А тих рублів не буде, швидше за все… Пенсіонери сьогодні вже займають по пенсію чергу з ночі. Але стоять. Їм це приниження звичне, тому його поглиблення сприймають нормально,радіють, що їм пенсію підняли – але вона тут же зникає в магазинах, про що вони теж мовчать – бо звикли, що всі їхні гроші зникають, Різницю вони не визнають. В магазинах – як після війни. Б»ються. Черги. Почало зникати потроху молоко й те, що звично купували…Кажуть, що товарів ( зубної пасти навіть) лишилося на місяць. Далі – невідомо. Пенсіонери на це кажуть :» Путін решіт!» Путін, здається, вирішив створити з півострова резервацію пенсіонерів. Всі більш живі потроху будуть втікать. У вузи, кажуть, будуть вступати лише абітурієнти з Росії. Тобто – потроху витіснять кримских молодих, хто пам»ятає Україну. Куди вступати кримчанам – поки не знає ніхто. В одному з піонертаборів, де відпочивало близько 600 дітей, зокрема й з Росії, Кажуть, тепер буде відпочинкова база ФСБ. “А в Евпатории порт две тысячи лет был- а теперь, представляете, не будет…” Бізнес повис. З Росії дзвонять кримським підприємцям якісь бізнесмени , говорять з ними, як з бидлом, описують свої плани на Крим, що зовсім не співвідносяться з дійсністю – видно, шо «кримнаш» вони сприйняли якось теж неадекватно. Наприклад другу запропонували експортувати хліб, який він вирощує, на Кубань. Друг спитав – а скільки ж він буде коштувать, як туди довезти, ти рахував? Той почухав рєпу, трохи спєсь поумєріл, але сказав, що ще дзвонитиме. Думає друг, що просто у всіх все відберуть.
Кримчани, каже, почали прозрівать потроху, почали розуміти, що зробили дурницю…Ті, хто молодший. І почали вже роптать. На заправці русскій заправив машину на 65 грв, а віддав 50 зі словами – скажите спасибо, что мы вас от бандеровцев защитили. Довелося набити йому пику. Віддав решту. Кримчани почали кректать від приниження.
Мій друг каже, що так і треба. Все залежатиме од глибини падіння. Як скоро скінчиться вода, їжа, робота, дітей не буде куди віддати в школу й садок, пенсіонерам скінчиться їхня лафа й кефір… А це станеться скоро. З Росії їм нічого не світить, крім посилення каральних органів, місцева влада все спустила на самотьок – просто тупо сидить в своїх кабінетах під захистом «чоловічків». « Чоловічки» шастають містом з автоматами – хоч їм нічого не загрожує, але, каже друг, вони просто вже від усього цього маразму самі себе бояться… Друг мій вважає, що за два роки, а то й раніше, Крим повернеться сам в Україну. Але сьогоднішній неприїзд групи з ICTV сприйняв як горе… Каже – ну прямо и больно, и стыдно за этих наших местных, и как лучик света померк…Держитесь там завтра! У нас выборов не будет – а вы там не промахнитесь! Крым теперь не будет камнем на шее висеть в этот день – а то вечно «ошибается»! Выбирайте там завтра, да на нас глядите – чтобы не промахнуться!

Ольга Герасим’юк

Ані Лорак скасувала свої концерти не лише в Тернополі, але й у всій Західній Україні

У Тернополі пам’ятник Небесній сотні зроблять для виборів Надалу?