Найулюбленіші фільми українців: жодного, знятого за роки Незалежності!

Поділитися

Соціологічна група «Рейтинг» продовжує проект «Народний ТОП», який складається з серії досліджень визначення кращих з кращих. Особливість методики полягає у тому, що респонденти не отримують жодних списків чи підказок і висловлюють думку виключно за допомогою відкритих питань, називаючи власні варіанти. Цього разу питання звучало «Назвіть Ваші ТРИ найулюбленіші фільми».

В результаті респондентами було названо понад 600 улюблених фільмів та серіалів. Не визначилися з вибором улюбленого фільму лише 16% опитаних.

Згідно з результатами дослідження, до найулюбленіших фільмів українців увійшли «Величне століття. Роксолана» (9%), «Москва сльозам не вірить» (8%), «Діамантова рука» (7%), «Іронія долі або з легким паром» (6%), «Любов і голуби», «Службовий роман» та «В бій ідуть самі «старики» (по 5%), «Операція «Ы», «Кавказька полонянка», «17 миттєвостей весни» та «Дівчата» (по 4%).

Крім того, по 3% респондентів серед найулюбленіших назвали такі фільми як «Весна на Зарічній вулиці», «Джентльмени удачі», «Іван Васильович змінює професію», а також серіали «Менти», «Інтерни» та «Сила».

На Заході популярнішими, ніж у решті регіонах, є «Роксолана», «Сила», «Бригада», «Обручка» та «Анжеліка». У Центрі – «Джентльмени удачі», «Менти», «Весілля в Малинівці», «Сутінки» та «Матриця». В Північному регіоні більш улюбленими є «Інтерни», «Операція «Ы», «Титанік», «5 елемент», «Доктор Хаус». Мешканці Сходу частіше інших обирали такі фільми як «Москва сльозам не вірить», «Службовий роман», «17 миттєвостей весни», «Іван Васильович змінює професію» та «Кавказька полонянка». На Донбасі – «Діамантова рука», «Любов і голуби», «В бій ідуть самі «старики», «Біле сонце пустелі», «Віднесені вітром». В Південному регіоні люблять такі стрічки як «Іронія долі», «Дівчата», «Весна на Зарічній вулиці», «Три мушкетери» та серіал «Глухар».

Чоловіки традиційно надають перевагу пригодницьким фільмам, комедіям, бойовикам, історичним та детективам: «Діамантова рука», «В бій ідуть самі «старики», «Операція «Ы», «Менти», «Бригада», «Глухар», «9 рота», «Міцний горішок», «Брат», «Зоряні війни». Жінки обирають мелодрами, а також комедії: «Москва сльозам не вірить», «Іронія долі», «Службовий роман», «Любов і голуби», «Дівчата», «Весна на Зарічній вулиці», «Титанік», «Красотка», а також серіали «Величне століття. Роксолана» та «Сила».

Чим старші респонденти, тим більш прихильні вони до радянських фільмів, зокрема, «Москва сльозам не вірить», «17 миттєвостей весни», «В бій ідуть самі «старики», «Дівчата», «За двома зайцями». Також старші люди віддали перевагу серіалу «Величне століття. Роксолана». Цілком логічно, що зі зниженням віку збільшується популярність сучасних кінострічок: «Титанік», «Аватар», «Красуня», «Міцний горішок» і т.д. А респонденти середнього віку віддають перевагу таким фільмам як «Бригада», «Менти» і т.д.

Ті, хто вважають рідною мовою українську, надають перевагу таким фільмам і серіалам як «Роксолана», «Сила», «Джентльмени удачі», «За двома зайцями». Серед тих, хто вважає рідною обидві мови, популярні «Іронія долі», «Дівчата», «Іван Васильович змінює професію», «Свати», «Сутінки». Російськомовні респонденти частіше відзначали наступні стрічки: «Москва сльозам не вірить», «Службовий роман», «Любов і голуби», «Кавказька полонянка».

Улюбленими фільмами жителів міст стали «Іронія долі», «Діамантова рука», «Кавказька полонянка», «Службовий роман», «Іван Васильович змінює професію», «Джентльмени удачі», «Аватар», «Титанік». Серед мешканців сіл переважають «Величне століття. Роксолана», «Сила», «Весна на Зарічний вулиці», «Менти», «Свати», «А зорі тут тихі», «Міцний горішок», «9 рота».

Відповіді респондентів були також поділені за країною походження стрічки та типом (фільми і серіали).

Так, серед улюблених фільмів українців більшість (40%) радянського походження. Третина – іноземного, кожен п’ятий – російського і лише 5% – українського.

Кінострічки іноземного походження найбільш популярні на Заході (45%), а також в Північному і Центральному регіонах (36%). Найбільші прихильники радянського кіно на Сході (41%), Півдні (46%) та Донбасі (50%). В останніх двох – найменше поціновувачів українського кіно (4%). Що цікаво – російські фільми визнані улюбленими найрідше як на Заході, так і на Донбасі (лише по 17%).

Цікаво також, що радянські фільми жінки більше люблять, ніж чоловіки. Останні надають більшу перевагу російським кінострічкам. Радянські фільми знаходять своїх прихильників у містах, серед жителів старшого віку і з нижчими доходами. Українське кіно частіше дивляться у селах, жителі старшого віку з нижчими доходами. Натомість україномовна молодь з більшими статками частіше обирає іноземні кінострічки.

У структурі улюблених фільмів українців дві третини припадає на повнометражне кіно, а третина – на серіали.

Популярність фільмів є виразнішою на Донбасі (73%). Натомість серіали найбільше дивляться у Західному регіоні (39%). Разом зі збільшенням рівня освіти та доходів зростає прихильність до фільмів. Повнометражні фільми більше люблять чоловіки та російськомовні жителі міст. Глядачами серіалів є частіше жінки, україномовні жителі сіл та люди з нижчими доходами.

 

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 15-25 квітня 2014р.

Розподіл областей:

Захід: Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька

Центр: Вінницька, Кіровоградська, Полтавська, Хмельницька, Черкаська

Північ: м. Київ, Київська, Житомирська, Сумська, Чернігівська

Південь: Одеська, Херсонська, Миколаївська

Схід: Дніпропетровська, Запорізька, Харківська

Донбас: Донецька, Луганська

Путин гомосексуалист!?

У Тернополі при владі фашисти?