Що шукали 53 тисячі українців про вибори Президента?

Поділитися

Цієї весни українці задали Яндексу майже мільйон запитів про вибори*. Із них понад 53 тисячі ― із Волинської, Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Чернівецької областей. Найбільше запитів надійшло протягом першого тижня квітня — тоді мешканці Західної України спитали про вибори близько 10 тис. разів.

Жителі заходу країни, як і решта українців, цікавилися актуальним списком і рейтингами кандидатів у Президенти, шукали сайт ЦВК, хотіли прочитати текст Закону “Про вибори Президента України”.

Якщо говорити про кандидатів на пост президента, то за березень і квітень від користувачів Яндекса із Західної України надійшло близько 100 тисяч запитів із конкретними прізвищами претендентів. Мешканцям заходу країни була цікава будь-яка інформація про кандидатів, але насамперед вони хотіли ознайомитися з їхніми біографіями і передвиборчими програмами, знайти фотографії та відеозаписи виступів, а також акаунти у соцмережах.

Частина запитів стосувалася різноманітних скандалів та особистого життя претендентів на президентське крісло ― користувачі шукали відомості про національність, родичів, бізнес і власність кандидатів: [розмова тимошенко з шуфричем], [уся нерухомість порошенко], [сім’я олега ляшка].

На Західній Україні найбільшу кількість запитів користувачі задали про Олега Ляшка. На другому місці Юлія Тимошенко, а за нею зі значним відривом ідуть Дмитро Ярош та Петро Порошенко. Про інших кандидатів мешканці заходу країни запитували у кілька разів рідше.

Топ-10 кандидатів, про яких жителі Західної України запитували найчастіше:

Олег Ляшко ― 21 тис. запитів
Юлія Тимошенко ― 20 тис.
Дмитро Ярош ― 15 тис.
Петро Порошенко ― 11 тис.
Ольга Богомолець ― 6 тис.
Юрій Бойко ― 5 тис.
Анатолій Гриценко ― 5 тис.
Олег Тягнибок ― 4 тис.
Михайло Добкін ― 4 тис.
Петро Симоненко ― 2 тис.

За даними пошуку Яндекса, березень-квітень 2014

У більшості областей Західної України в пошуковому рейтингу лідирує Олег Ляшко, за виключенням хіба Волинської ― там про нього та Юлію Тимошенко питали однаково ― та Хмельницької і Чернівецької областей ― у них Тимошенко перша. Крім того, майже в усіх областях заходу країни Дмитро Ярош посів третє місце. І тільки у Тернопільській це не так ― тут він випередив Юлію Тимошенко, яка стала третьою. Також варто сказати, що у Львівській області Ольга Богомолець опинилася на п’ятій сходинці ― вище, ніж в інших регіонах України.

Цікаво, що цей пошуковий рейтинг досить відрізняється від відповідного списку по всій Україні. Так, у загальному топ-10 на першому місці розташувалася Юлія Тимошенко, на другому і третьому – Дмитро Ярош та Олег Ляшко. Михайло Добкін посів шосту сходинку, а Петро Симоненко взагалі не потрапив до десятки.

Варто зазначити, що велика кількість пошукових запитів про кандидата свідчить лише про інтерес користувачів до цієї людини і не обов’язково означає, що цей претендент має більше шансів перемогти у виборах.

Що ще запитували українці про кандидатів у Президенти України**:

[ляшко языком азарова] – Львів

[тимошенко я вам сказала водички святої попити] – Луцьк

[де взяти візитку яроша] – Луцьк

[порошенко шоколадний король] – Рівне

[батальйони юлії тимошенко] – Івано-Фракнівськ

[тягнибок фамілія] – Тернопіль

[як закидали яйцями юлію тимошенко] – Тернопіль

[добкін в муці] – Хмельницький

[ляшко і корова] – Хмельницький

[чому в тягнибока червоні очі] – Ужгород

[порошенко сказав що не говорив] – Ужгород

* Враховано запити із словами “вибори”, “кандидат”, “цвк” тощо, а також похідними від них українською та російською мовами за період з 1 березня до 11 травня.

** Дані пошуку Яндекса, авторське написання запитів збережено.

А як ще боротися з незаконним продажем алкоголю?

Українці за кордоном не могли зареєструватись, щоб взяти участь у виборах Президента