Кар’єри на Тернопільщині: губернатор вирішив перенаправити фінансові потоки

Поділитися

Сьогодні, 11 червня, у Теребовлянському районному будинку культури під керівництвом голови Тернопільської облдержадміністрації Олега Сиротюка відбулася нібито нарада про стан та проблеми надрокористування в області. Після уроку економічної географії, який минулого року можна було назвати першу колегію Сиротюка, нині відбулась “начитка лекцій з теорії геології та права”.

kar_019Участь у нараді взяли керівники правоохоронних органів області, голови районних державних адміністрацій, голови районних рад, керівники районних установ та організацій – СБУ, РВ УМВС, прокуратури, державних інспекцій з охорони навколишнього природного середовища, управління Держземагенства, управління Держгірпромнагляду, окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних установ та територіальних підрозділів, – повідомляє прес-служба ОДА.

Проблема незаконного надрокористування є актуальною для Тернопільщини протягом багатьох років. Тому одним з ключових питань наради мало бути узаконення діяльності самовільних кар’єрів. Адже незаконне видобування корисних копалин завдає значних збитків бюджету області. Так розповідала пресова служба адміністрації. З огляду на всю цю катавасію, можна припустити, що насправді ж губернатор і його заступник-однопартієць Леонід Бицюра взялися за кар’єри, щоб спробувати наповнити касу збанкрутілої партії “Свобода” напередодні парламентських виборів. Зрозуміло, що Порошенко не триматиме не професіоналів-свободівців на державній службі. Тому, зрозуміло, що вони рятуватимуть свої шкури на парламентських виборах, щоб працевлаштуватися після звільнення з облдержадміністрації.

Було непрємно, що до наради губернатор зовсім не готувався. Це вже стало прикрою традицією нової команди. У Теребовлі Сиротюк не володів інформацією щодо елементарних фундаментальних обов’язків керівників структурних підрозділів. Замість того, щоб тратити дві години, Сиротюк міг напередодні дізнатися, що товкти воду в ступі не варто, оскільки Орест Сінгалевич може вирішити поставлені завдання на нараді згідно прописаних його управлінню повноважень. Майже два десятки років саме Сінгалевич контролював ситуацію в області, точніше запустив її, а тепер, коли його відсунули “від каси”, киває на інших.

kar_088Найгірше, що слухаючи теоретичну білєберду, яку вішали на вуха присутніх виступаючі, голова ОДА і його заступник самі не бачать просвітку у ситуації. На все, що вони спромоглися – апелювати до моральних чеснот, мовляв, так жити далі не можна. Насправді, вся ця “місячна інвентаризація”  кар’єрів області має одну мету – перенаправити грошові потоки. Принаймні, саме це прочитав в усмішках присутніх Леонід Бицюра.

Наведемо цікавий приклад. Як розповіли чиновники журналісту “ПРО ВСЕ” після наради, у селі Маловоди кар’єр кришував голова тернопільського СБУ. Про це всі знали не лише в районі, але й області. Як тільки хтось “випадково” залітав з перевіркою, його тут же ставили на місце. На сьогоднішній нараді на сцені будинку культури сиділо й правоохоронне начальство ніби для того, щоб підлеглі добре запам’ятали, з ким тепер треба ділитися. Наразі новий керівник СБУ “кар’єрного шлейфу” не має.

Ну і зовсім для “телекартинки”, перед нарадою, губернатор відвідав два кар’єри, які незаконно діють. Там вони озвучили цифру – 30 мільйонів гривень лише з одного кар’єру пішло “мимо каси”. Так прямо і сказали.

Як відбувалась вся ця вистава, під час якої начальство навіть залазило на бульдозер,  можна переглянути на відео. Там кожен виступаючий таке розповідав, що диву даєшся. Наприклад, заступник керівника податкої розповідав про якесь міфічне зростання плати  податків з кар’єрів. І це при такій то жалюгідній ситуації.

Як робилась нарада і показуха для “галочки”, можна переглянути на відео.






Перша колегія нового губернатора Тернопільщини була схожа на урок географії

У Ланівцях самовільно захопили ставок

100 днів Сиротюка, або Для чого губернатор заліз на бульдозер?