Перша колегія нового губернатора Тернопільщини була схожа на урок географії

Поділитися

Вчора, 5 червня  під головуванням Олега Сиротюка, який призначений на посаду голови облдержадміністрації 2 березня,  відбулося засідання колегії Тернопільської обласної державної адміністрації. Аж на четвертому місяці своєї роботи Олег Сиротюк спромігся сформувати команду і провести першу колегію, яка відбувалась так дієво, як мокре горить. Врешті, дивуватись нічому, за таким же принципом  мордується працює  команда Сиротюка. Чого гріха таїти: свободівці в облдержадміністрації протиратимуть штани до завершення парламентських виборів, після чого їх викинуть на смітник історії. Правда, заступник Леонід Бицюра хоче зайняти місце Сергія Надала в мерії. Кажуть, вже навіть фінансування знайшов на “банерні” побрехеньки. Гуманітарна заступниця вже відійшла від зачарування посадою і тепер вже без рожевих окулярів приглядається до того “г”, в яке вляпалась. Правда, відчувалося, що на колегії їй бракувало книг. Або іншого обладнання, щоб вище сидіти і бачити все, що коїться в залі )). Наразі вона лишень констатує: знайомиться, зустрічає, але не продукує ідей і тим більше не впроваджує їх у життя. А ганебне розціловування зі скомпрометованим церковником, розвіяли усі ілюзії.

Перший заступник Іван Крисак, єдиний фахівець з досвідом, але настільки нерішучий, що має мізерні шанси переконати хоча б в елементарних речах нову команду. Маруська Чашка всю колегію не заважала працювати, що є самим по собі вже позитивним фактом. Чиновниця так захопилась переписуванням паперів, що не стримувала радості, коментувала і навіть інколи привертала увагу всього залу своїми усмішками. На це було приємніше дивитись чиновниками, ніж слухати нудний спіч губернатора чи його заступників.

Винаходити велосипеда Сиротюк і його банда команда не стали: ідея, що ми найгірші в цілій країні, знаходимось на дні, є старою. Ще з комуняцких часів “валили” на попередника, якщо його знімали з посади, а не посилали на підвищення. Сиротюк і Бицюра обіцяли відштовхнутися від дна, щоб виплисти. З допомогою яких економічних “трамплінів” – не уточнювали, бо найімовірніше самі не знають, оскільки апелюють до моральних чеснот, організаційних моментів та бюрократичних норм. Жодних ідей з інноваціями на колегії не прозвучало. Зібрання чиновників нагадувала урок економічної географії для 9 класу, де учні не те, що погано вивчили тему, але й взагалі не знають, де знаходяться. Про  жодний аналіз ситуації, про глибинні причини, а тим більше перспективи чи короткострокові чи стратегічні плани виходу з кризи не йшлося. Від лиха подалі новопризначених керівників районів, які й ніде толком не працювали, а є лишень “членоносітєлі” партійних квитків, навіть нічого не питали. Їх просто лякали, як двієчників, і вчили, як треба відмазуватись. Щоб “юні дарування” не заважали людям жити і працювати, високопосадовці не говорили, навпаки, просили новопризначених пхати всюди свого носа. Тому, вже незабаром можна буде почути першу реакцію громадськості на “намагання валянків допомогти”.

Журналіст “Про все” спізнився на початок колегії на хвилин 20 і вже застав процес у “напіврозпаді”. Наступні дві години чиновники в залі відверто спали, дехто навіть похрапував, від нудьги окремі розважались жартами від яких “гальорка” оживала. Президії здавалось, що то на їхні мудрі поради чиновники відразу радяться. Сиротюк чи то вдавав, що того всього не бачить, чи дійсно наївно вірив, що чиновники його слухають. Значно менше ентузіазму було в голови облради Василя Хомінця. Кожен новий виступ він намагався почути. Навіть підпирав голову рукою. Проте, за 3, максимум 4 хвилин, починав чимось відверто бавитись: як не мобільником, то ручкою, як не розгляданням симпатичних чиновниць, то переморгувати з колишніми колегами в залі. Щоб не зануджувати ситуацію, Хомінець навіть не виступав, хоча теми були благодатні. Можливо, просто не хотів ганьбитися.

А Сиротюк, який не володіє своїм голосом взагалі, заколисував і заколисував начальника управління ветеринарної ме­дицини Зіновія Крушельницького. Правда, окремі функціонери перешіптувались, що то головний ветеринар області з “політичних мотивів” так сприймає колегію, а не через молоду коханку чи ще якусь напасть, яка не дала виспатись )))

Чинуші з команди Хоптяна і його попередників перешіптувались про командирування в адміністрацію якихось “дибілоїдів”. Принаймні, оцінка інтелектуального рівня новеньких високопосадовців лунала частенько. За Коломийчука чи Курницького такого собі не дозволяли. А може дійсно, таких убогих раніше не брали на роботу в адміністрації?!

А в той час дві з половиною години чиновники товкли воду в ступі, розглядаючи актуальні питання:  соціально-економічного стану Тернопільщини, стан та перспективи розвитку переробної та харчової промисловості області, підготовку підприємств житлово-комунального господарства та об’єктів соціальної інфраструктури області до роботи в осінньо-зимовий період. Якщо з першого питання “плакалися” для годиться, мовляв прийняли розбиту область, то по другому хотілося плакати від убого виступу новопризначеного керівника департаменту агропромислового розвитку Олега Напори. Битий депутат-свободівець явно не в своїй тарілці.  Напора спромігся лише перелічити галузі, розказати про біду і падіння. Про вихід з кризи, оригінальні менеджерські рішення не йшлося. Та й врешті, не для цього його пролобіювали свободівці на посаду. Перед ним виступала директор Департаменту економічного розвитку  Галина Воляник. Блондинка розповіла про жахливе зубожіння мешканців області.

Як буде підвищувати заробітки Сиротюк мешканцям краю не розповідав, але й не говорив дурниць про боротьбу з бідністю чи поверненням заробітчан в область. Лише Бицюра визнав, що в цьому залі не має фахівця, який би написав нормальний інвестиційний проект району. Хотілось спитати: чому ви не звільняли п’яничок і брехунів Хоптяна, а також набрали на роботу нікудишніх фахівців-однопартійців?!

За два тижні, кажуть досвідчені чиновники, цирк повториться. Цього разу вражатимуть публіку новопризначені голови райдержадміністрацій. Деякі з них, розповідають, не вміють правильно вимовляти елементарні терміни, а не те, щоб їх розуміти.



















 

Як у Тернополі прикрились Шевченком, щоб представити нову владу (відео)

***

Новий губернатор Тернопільщини змінюється не по днях

***

Сиротюк нарешті отримав третього заступника

***

Замітки із інавгурації нового губернатора Тернопільщини

***

Журналісти Тернополя обурені діями як нової, так і старої влади

***

Як губернатор Тернопільщини представляв сьогодні головного аграрія

***

Знайомтеся, нове обличчя тернопільської влади: сторож губернатора

***

Про співпрацю Валентина Хоптяна та Марії Чашки

***

Як депутати організували земельну аферу в Петриках на 7 мільйонів доларів

***

На тернопільському Майдані скандал: Стаюра і Чашка вводять цензуру!

***

До Тернополя повернувся Янукович!

***

У Петрикові,під Тернополем, пограбували калік та літніх людей

***

Невже депутати Тернопільської облради пограбують Петриківський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат? (фото, відеорепортаж)

 

0

На Тернопільщині розпочалося бойове злагодження батальйону територіальної оборони

“Файне Місто” – фестиваль твого літа