Перебіг жнив на Тернопільщині: перші підсумки (офіційне)

Поділитися

29 липня відбувся брифінг голови Тернопільської обласної державної адміністрації Олега Сиротюка, першого заступника Івана Крисака та директора департаменту агропромислового розвитку Олега Напори. Під час нього йшлося про перебіг жнив та перші підсумки, прогнози щодо врожаю та питання, пов’язані з реалізацією зерна.

Тернопільщина жнивує. Зібрати урожай в області мають із 802,6 тис. га (це на 4,8 тис. га більше, ніж торік). Із 480 тис. га – зернові та зернобобові культури, повідомляє прес-служба облдержадаміністрації.

Як зазначив директор департаменту агропромислового розвитку Олег Напора, валовий збір зерна планова становитиме 2121 тис. тонн (за сприятливих погодних умов – 2160 тис. тонн), що на 69 тис. тонн менше ніж торік. Очікувана середня врожайність 45 цнт/га.

Олег Напора відзвітував, що на сьогодні зернові зібрано на площі 32,2 тис. га (16% від посіяних площ) валовий збір – 144,2 тис. тонн, урожайність 44,7 цнт/га. Завершено збирати озимий ячмінь. Обмолочено 9,8 тис. га (8% від посіяних площ) озимої пшениці; 3,3 тис. га (10%) ярого ячменю, 5,8 тис. га (27%) гороху.

Перший заступник голови Тернопільської ОДА Іван Крисак поінформував, що для збирання зернових в області підготовлено 2,7 тис. зернозбиральних комбайнів, в тому числі у сільськогосподарських підприємствах – 1,1 тис од. та укладено договорів для додаткового залучення 207 висопродуктивних комбайнів. За добу сільгосппідприємства збирають 2,5 тис. га зернових культур та 4,9 тис. га ріпаку.

Через високі температури, зауважив Олег Напора, цьогоріч ярий ячмінь дозрів швидше озимої пшениці. Тому зараз необхідно збирати і пшеницю, і ячмінь, і горох, і ріпак, бо ще хоч один дощ і можна не молотити. Природа обмолотить сама.

Голова Тернопільської облдержадміністрації Олег Сиротюк наголосив на тому, що зібрати урожай в області необхідно в максимально стислі терміни, аби не було значних втрат. Адже ситуація, що склалася на східних теренах держави, утруднює проведення жнивної кампанії на Донеччині та Луганщині. Зрив збирання зернових у цих регіонах може відбитися на загальнонаціональних показниках врожаю. Експерти стверджують, що сукупно цим областям належить до 15% у загальному зерновому врожаї, а це близько 9 млн. Втрата такої кількості зерна відчутно вдарить по вітчизняних засіках.

Очільник області також торкнувся проблем реалізації сільгоспвиробниками вирощеного врожаю, експорту зерна та, відповідно, цін на хліб.

Довідково:

Озимий ячмінь по сільгосппідприємствах, які звітують по оперативній звітності, займає площу 17,3 тис. га (+4,8 тис. га). Урожайність в цьому році 44,7 цнт/га (+9,9 цнт/га до минулого року).Озимий ячмінь завершено збирати. В загальному озимий ячмінь дає валу зерна в початково оприбуткованій вазі + 36,0 тис. тонн до минулого року.

 

Озима пшениця по сільгосппідприємствах, які звітують по оперативній звітності, займає площу 128,2 тис. га (-6,2 тис. га до мин.року.), станом на 28.07.2014 р. обмолочено 9,8 тис. га або 8% від посіяних площ. Урожайність в початково оприбуткованій вазі 47,9 цнт/га (+6цнт/га). В минулому році на відповідну дату вже було зібрано 18,0 тис. га (13% від посіяних площ), урожайність 41,9 цнт/га. За попередніми розрахунками та видами на біологічну урожайність і при сприятливих погодніх умовах, ми можемо отримати вал пшениці в початково оприбуткованій вазі 552 тис. тонн, що майже на 10,0 тис. тонн більше минулого року при меншій посівній площі.

 

Ярий ячмінь посіяно на площі 34,6 тис. га (+1,1 тис. га до 2013 року), обмолочено – 3,3 тис. га (10%), одержано 14,4 тис. тонн зерна при урожайності 43,1 цнт. В минулому році на вказану дату ячмінь ярий ще не збирали. На 01 серпня врожайність ячменю становила 28,9 цнт га.

 

За попередніми розрахунками та видами на біологічну урожайність ярого ячменю і при сприятливих погодніх умовах, ми зможемо отримати вал в початково оприбуткованій вазі в межах 125,0 тис. тонн (+29,0 тис. тонн).

 

Горох займає площу 6,9 тис. га (+4,4 тис. га). Вже обмолочено 5,8 тис. га (27%), вал 5,8 тис. тонн, урожайність 31,4 цнт/га (+0,4 цнт/га). В минулому році було обмолочено 0,5 тис. га (21%), при урожайності 31 цнт/га.

 

За рахунок збільшення площі посіву та врожайності ми можемо отримати валовий збір 21 тис. тонн (+14 тис. тонн).

 

Вал ранніх зернових може дати за попередніми даними +89 тис. тонн.

 

Оскільки зменшено посівні площі під ярою пшеницею на 3,3 тис. га та під кукурудзою на 6,9 тис. га, то при минулорічній урожайності це дасть зменшення валу на 10 тис. тонн + 53 тис. тонн= 63 тис. тонн.

 

В загальному в нас може бути вал збільшений на 20-26 тис. тонн.

 

За інформацією департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА.

На Тернопільщині сільський голова разом з родиною вимагали та отримали 12 000 доларів США за земельне рішення

На Тернопільщині міліціонер отримав 8 000 гривень неправомірної вигоди. Прокуратура розпочала провадження