У “столиці України з безробіття” допоможуть працевлаштуватися біженцям зі Сходу?

Поділитися

У Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості відбувся семінар із загальних питань зайнятості населення з безробітними, які переселилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції і зареєструвалися у службі зайнятості.

Начальник юридично-договірного відділу МРЦЗ Марія Франчук ознайомила учасників заходу з вимогами законодавства у період перебування на обліку в центрі зайнятості, правами та обов’язками зареєстрованих безробітних, комплексом соціальних послуг, які надає служба зайнятості.

Також присутніх ознайомили із законодавчими та нормативними актами, що стосуються забезпечення прав і свобод громадян та правового режиму на тимчасово окупованій території України; свободи пересування та вільного вибору місця проживання в Україні; біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту; додаткових заходів з тимчасового розміщення громадян України, які переселяються з Автономної Республіки Крим та м. Севастополя в інші регіони України.

– Державна служба зайнятості сприяє працевлаштуванню кримчан та мешканців східних областей України. Зокрема, спеціалісти надають допомогу із пошуку місць праці, інформують та консультують з питань зайнятості, участі в громадських та інших роботах тимчасового характеру, професійної підготовки і підвищення кваліфікації (у тому числі з видачею ваучера для вікової категорії «45+»); запропонують послуги з професійної орієнтації, – зазначила юрисконсульт міськрайонного центру зайнятості. – У державній службі зайнятості єдина база вакансій для всієї України. Усі вакансії – у вільному доступі. Реєстрація у центрі зайнятості проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання або перебування переселенця. Зауважу, що державна служба зайнятості всі послуги надає безкоштовно.

Для реєстрації необхідно мати: паспорт громадянина України (або інший документ, що посвідчує особу), облікову картку платника податків, трудову книжку, документи про освіту, військовий квиток (у разі потреби).

Також фахівець МРЦЗ нагадала, що наявність документів і реєстрація в центрах зайнятості необов’язкова для отримання: інформації про вакансії, навчальні заклади, підприємства, установи, організації, з якими співпрацює служба зайнятості; консультацій з питань законодавства; рекомендацій щодо вибору чи зміни професії або навчальних закладів; консультацій щодо працевлаштування, у тому числі, на тимчасові роботи.

Можна скористатися безкоштовними сервісами державної служби зайнятості за телефонами: 0-800-50-50-60 (із стаціонарного) або 730 (з мобільного). Про діяльність державної служби можна дізнатися на інтернет-порталах: www.dcz.gov.ua і www.trud.gov.ua.

Учасникам семінару було надано інформацію про контакти урядової «гарячої лінії», «гарячої лінії» по Тернопільській області, органів соціальної сфери, охорони здоров’я, державної міграційної служби.

Семінар відвідали 11 осіб, які переселилися з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

Українська армія зміцнила свої позиції

Порошенко хоче стати диктатором України?