Нападаючий Іван Шкварло з Підгаєць став чемпіоном Європи!!!

Поділитися

Шкварло Іван Володимирович (22 липня 1988, м. Підгайці, Тернопільська область) — український парафутболіст. Майстер спорту міжнародного класу (2006). Найкращий гравець чемпіонату світу (2007). Чемпіон Європи серед спортсменів із наслідками ДЦП (2006, Ірландія), бронзовий призер чемпіонату світу з футболу (2007, Бразилія). Чемпіон Літніх Паралімпійських ігор 2008 року та срібний призер Літніх Паралімпійських ігор 2012 року.

Член збірної України (УОРА та ДЦП). Стипендія Президента України за досягнення у паралімпійському та дефлімпійському видах спорту (2007).

Закінчив Підгаєцький професійно-аграрний ліцей (2005). Навчається на факультеті фізичної культури ТНПУ (від 2005).

Орден «За заслуги» II ст. (17 вересня 2012) — за досягнення високих спортивних результатів на XIV літніх Паралімпійських іграх у Лондоні, виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[2]
Орден «За заслуги» III ст. (7 жовтня 2008) — за досягнення високих спортивних результатів на XIII літніх Паралімпійських іграх в Пекіні (Китайська Народна Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, піднесення міжнародного авторитету України[3]

2 серпня, відбулась безпрецендента подія у світі паралімпійського футболу: національна паралімпійська збірна команда України з рахунком 3:0 перемогла команду Голландії та отримала золото чемпіонату Європи, що проходив з 23 липня по 2 серпня 2014 року в португальському місті  Майя. Це величезна перемога українців,  адже напередодні їм вдалось у півфіналі перемогти чинних чемпіонів світу та Паралімпіади в Лондоні – команду Росії, тим самим змусивши росіян боротись за третє місце з командою Ірландії, яку вони перемогли з аналогічним рахунком. Золото Європи національна паралімпійська збірна команда з футболу серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу присвятила світлій пам’яті відомого футболіста та чудової людини – Валентина Белькевича, який раптово помер від розриву тромбу.

Зауважимо, що у зв’язку з численними травмами, у півфіналі та у фіналі грало лише декілька провідних гравців команди, проте це не завадило нашим паралімпійцям стати знову ж таки беззмінними чемпіонами Європи, причому вже  вп’яте, починаючи з 1999 року! Власне перше місце в Європі  – це перша паралімпійська ліцензія у футболі на участь у майбутніх Паралімпійських іграх в Ріо-де-Жанейро.

До речі, останній тренувальний збір перед поїздкою на чемпіонат Європи національна паралімпійська збірна з футболу провела на рідній своїй базі – в Національному центрі паралімпійської та дефлімпійської підготовки та реабілітації інвалідів, що в Євпаторії.

Національна паралімпійська збірна команда з футболу серед спортсменів з наслідками дитячого церебрального паралічу надзвичайно вдячна Міністерству фінансів України, Державному казначейству України, завдяки яким в умовах надзвичайно складної ситуації в Україні була профінансована участь спортсменів у цьому визначному спортивному форумі чотирьохліття. Окрема подяка спонсорам  – Ощадному банку України та голові правління Ощадбанку Андрієві Пишному, а також глобальному спонсору Чемпіонату світу по футболу FIFA 2014 ТМ BUD.

Вже післязавтра, 4 серпня, вночі, спортсмени прибудуть у Київ, щоб далі роз’їхатись по домівкам і продовжувати активну підготовку до чемпіонату світу 2015 року.

Склад команди:

№ п/п Прізвище, ім’я, по батькові Функції Область
1 Антонюк Володимир Петрович півзахисник Хмельницька
2 Гетьман Дмитро  Анатолійович захисник Дніпропетровська
3 Девлиш Олександр Васильович нападаючий Хмельницька
4 Дутко Тарас Романович захисник Дніпропетровська
5 Зінов’єв Євген Вікторович захисник Кіровоградська
6 Каграманян Едгар Едуардович півзахисник Дніпропетровська
7 Кулинич Богдан Григорович голкіпер Черкаська
8 Молодцов Дмитро Васильович півзахисник Дніпропетровська
9 Пономарьов Денис Валерійович нападаючий Дніпропетровська
10 Романчук Віталій Анатолійович нападаючий Волинська
11 Симашко  Костянтин  Миколайович голкіпер Дніпропетровська
12 Трушев Віталій Євгенійович захисник Хмельницька
13 Шевчик Анатолій Васильович нападаючий Волинська
14 Шкварло Іван Володимирович нападаючий Тернопільська

Тренери та інші фахівці:

№ п/п Прізвище, ім’я, по батькові Функції Область
1 Літуча Надія Вікторівна керівник збірної команди, тренер-адміністратор Дніпропетровська
2 Овчаренко Сергій Валентинович головний тренер Дніпропетровська
4 Тимофеєв Юрій Васильович старший тренер Волинська
5 Чижик Олександр Анатолійович тренер-лікар Дніпропетровська

Національна паралімпійська збірна команда з футболу ДЦП: факти з історії

 У 1996 році виникла ідея створення команди з футболу ДЦП після Паралімпійських ігор в Атланті. Національна команда створювалась в м. Дніпропетровськ за участю команд з м. Чернігова та м. Києва, згодом до складу збірної долучилась команда з Волинської обл.  Вперше на міжнародній арені футбольна збірна України дебютувала на Всесвітніх іграх ДЦП у 1997 році (Голландія, м. Белден), де посіла почесне четверте місце (на усіх наступних Всесвітніх іграх ДЦП наша збірна займала виключно чемпіонські позиції – у 2001 р. (Англія, м. Нотенгем), 2005 (США, м. Нью-Лондон)).

У 1998 році наші футболісти виїхали на свій перший на чемпіонат світу, який проходив у Бразилії (Ріо-де-Жанейро) і відразу викликали сенсацію, перемігши спочатку хазяїв чемпіонату – збірну Бразилії, а потім і росіян, та отримавши титул чемпіонів. Чотири наші футболісти тієї збірної – Євген Жучинін, Володимир Кабанов, Сергій Новопольцев та Сергій Крот – ввійшли до символічної збірної ІІІ чемпіонату світу. У 1999 році – чемпіони Європи(Бельгія).  На ХІ Паралімпіаді 2000 р. у Сіднеї (Австралія) наша футбольна дружина завоювала срібні нагороди і посіла друге місце, програвши у фіналі своїм традиційним суперникам – росіянам.

2002 р. – чемпіонат Європи проходив в місті Києві (Україна), чемпіони Європи (більше 30 000 глядачів вболівали за нашу команду). Після ЧЄ в м. Києві національна збірна з футболу ДЦП стала ПЕРШОЮ В СВІТОВОМУ РЕЙТИНГУ І ДО СИХ ПІР ЙОГО ОЧОЛЮЄ. 

 2003 р. – чемпіони світу (Аргентина, м. Буенос-Айрес). 

 На ХІІ Паралімпіаді 2004 р. в Греції (м. Афіни) до титулів чемпіонів світу та Європи збірна додає титул паралімпійських чемпіонів, здолавши нарешті своїх старих суперників – збірну Росії.

 2006 р. – чемпіони Європи (Ірландія, м. Дублін).  2007 р. – бронзові призери світу (Бразилія, Ріо-де-Жанейро). 2008 р. – чемпіони ХІІІ літніх Паралімпійських ігор (Китай, Пекін). 2010 р. –  чемпіони Європи (м. Глазго, Шотландія), 2011 р. – бронзові призери чемпіонату світу (Голландія, м. Ессен)

2012 р. – срібні призери XIV літніх Паралімпійських ігор (Великобританія, Лондон)

 2014 р. – чемпіони Європи (Португалія, Майя)

 

 

Прес-служба НКСІУ

У Бережанах – нова дорога за 1мільйон 700 тисяч гривень

В Симферополе путинистку выгнали из троллейбуса