Росія намагається захопити українські ядерні об’єкти

Поділитися

МЗС України висловило рішучий протест у зв’язку зі спробами застосування Російською Федерацією своєї національної юрисдикції до ядерних об’єктів, установок та матеріалів України, розташованих на тимчасово окупованій Російською Федерацією частині території України в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь та намаганням поширити на них положення Угоди між СРСР та МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

У переданій російській стороні ноті наголошено на тому, що всі ядерні об’єкти, установки і матеріали, що знаходяться на території АРК та м.Севастополь, є власністю України. Їх правовий статус, порядок експлуатації, використання та обслуговування визначені законодавством України, а також положеннями Угоди між Україною та МАГАТЕ про застосування гарантій у зв’язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 21 вересня 1995 року та Додатковим протоколом до неї від 15 серпня 2000 року.

Спроби Росії вчинити будь-які дії, спрямовані на односторонню зміну національної юрисдикції ядерних об’єктів України на тимчасово окупованій Росією території, є нікчемними. Такі дії створюють пряму загрозу міжнародному режиму, встановленому Договором про нерозповсюдження ядерної зброї від 1 липня 1968 року.

Також відзначається, що на всій території України, включаючи тимчасово окуповані території АРК та м.Севастополь, не допускається розміщення ядерної зброї або переспрямування ядерних матеріалів і ядерних об’єктів України, включаючи дослідницький реактор ДР-100 та інші ядерні установки Севастопольського національного університету ядерної енергії і промисловості, на використання у військових цілях.

У зв’язку з цим МЗС України застерігає російську сторону від вчинення будь-яких дій, пов’язаних з порушенням без’ядерного статусу частини території України, окупованої Російською Федерацією, та поширенням на ядерні об’єкти і матеріали положень Угоди між СРСР та МАГАТЕ від 21 лютого 1985 року.

У мера Тернополя знайшли 8 мільйонів для прибирання вулиць фірмою його заступника

Презентація робіт художника Юрія Чумака