Що тернополяни та інші жителі України шукають в інтернеті?

Поділитися

Дослідження підготовано за даними пошуку Яндекса з використанням звітів Gemius S. A., Factum Group та Державної служби статистики України.

Основні факти та цифри:

За даними Gemius S. A., в Україні налічується майже 19 млн осіб у віці від 15 років, які хоча б раз на місяць виходять в інтернет.

Протягом тижня кількість користувачів пошуку та їхня активність змінюються несуттєво. Трохи менше, ніж зазвичай, пошук затребуваний у п’ятницю та суботу — певне, наприкінці робочого тижня у жителів України є цікавіші справи. Протягом дня пік пошукової активності простежується з 20:00 до 22:00 — у ці години користувачі задають удвічі більше запитів, ніж у середньому за добу.

Загалом приблизно половина усіх пошукових запитів українських користувачів Яндекса пов’язана з дозвіллям — пошуком фільмів і музики, спілкуванням у соціальних мережах, хобі, культурними заходами тощо. Як правило, що більше місто, то вища в ньому частка запитів ділового та комерційного характеру, а частка запитів про дозвілля — нижча.

Жителі Тернопільської області та інших регіонів Західної України частіше шукають у Яндексі відеохостинги, серіали і мультфільми, а от інтерес до телевізійних шоу, кулінарії, моди та виховання дітей тут нижчий, ніж загалом по країні.

(Увімкніть показ зображень, щоб побачити скріншот)

Більше половини запитів до Яндекса від тернополян надходить українською мовою, і ця частка невпинно зростає. Вибір мови для запиту істотно залежить від його тематики. Найпопулярніші теми пошуку українською мовою — освіта, держпослуги та адміністративні питання. Російською найчастіше шукають кіно, серіали, мультфільми, а також товари та послуги.

Зміна політичної ситуації в Україні насамперед позначилася на запитах користувачів про поточні події або сайти з новинною інформацією. Наприклад, частка запитів зі словом “новини” або “новости” до літа 2014-го зросла майже у чотири рази порівняно з осінню 2013 року. Значно збільшилася кількість запитів із назвами сайтів популярних новинних видань. Водночас люди не переставали цікавитися іншою інформацією, і список найпопулярніших у пошуку тем практично не змінився.

(Увімкніть показ зображень, щоб побачити скріншот)

Найпопулярніші запити до Яндекса жителів Тернополя та області восени 2014 року:

[вк]
[одноклассники]
[вконтакте]
[порно]
[гугл]

А от приклади унікальних запитів тернополян — таких, які задають не частіше, ніж раз на тиждень:

[чому б я хотіла стати чоловіком а чому ні]
[найсмішніша жаба]
[які етапи українського весілля]
[коли жовтіє листя клену]
[скільки часу має піктися піца]

В ДНР и ЛНР начались голодные бунты

Особенность и история сыра фета Premialle