Петро Ландяк: “Невже ці ініціативи Президента відповідають вимогам Майдану?!”

Поділитися

Петро Порошенко прагне запровадити ще одну владну інституцію – представника Президента. Та наділити його правом накладати вето на будь-яке рішення органу місцевого самоврядування з подальшою передачею до суду оскаржуваного рішення. Це буде шкодити роботі органів місцевого самоврядування і не має нічого спільного з демократією.

Аби оцінити, що високопосадовець, в т.ч. такого рівня як Президент, зробить завтра, потрібно оцінювати його вчорашні та сьогоднішні слова і дії, вважає кандидат в народні депутати від партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)» Петро Ландяк.
Спробуємо оцінити, чи справді Президент хоче розбудовувати Україну, як демократичну державу. Для цього проаналізуємо зміни до Конституції, які запропонувала команда Президента.
– У лютому цього року Верховна Рада повернула Конституцію України 2004 року, тобто ми знову стали парламентсько-президентською державою, – каже Петро Ландяк. – Водночас у законодавстві ще залишилось багато протиріч, тому неминучий другий етап конституційних змін.
Він передбачає ліквідацію районних і обласних держадміністрацій та безпосереднє формування органів виконавчої влади на місцях – вже не Президентом, а районними та обласними радами. В результаті цього і відбудеться децентралізація влади.
– Ще потрібно, через прийняття нових законів, чітко розмежувати функції та повноваження рад базового рівня – сільських, селищних та міських, – каже Петро Ландяк. – А також районних і обласних рад, які в демократичному суспільстві виконують лише делеговані повноваження рад базового рівня і держави.
Що ж запропонував Президент? Згідно з його проектом змін до Конституції, виконавчі комітети призначаються місцевими радами. При цьому пан Порошенко не забув про себе.
– Він прагне запровадити ще одну владну інституцію – Представника Президента, – заявив Петро Ландяк. – Та наділити його правом накладати вето на будь-яке рішення органу місцевого самоврядування з наступною передачею до суду оскаржуваного рішення. Тобто, спочатку блокується рішення, прийняте органом місцевої влади, а потім позиваються до суду відносно законності його прийняття. Як на мене – це дуже серйозно шкодитиме роботі органів місцевого самоврядування і не має нічого спільного з демократією. Таких прямих повноважень не мали навіть комуністи в радянські часи.
Чи не є це черговим прикладом недемократичності Президентських намірів, а швидше – кроком до узурпації влади? Думаймо і робімо правильні висновки!

Відбудеться відкритий чемпіонат Тернопільської області з літнього біатлону

Чому засекретили візит міністра освіти до Тернополя?