Новим губернатором Тернопільщини буде “радикал” від Балоги?

Поділитися

Про призначення Юрія Чижмаря головою Тернопільської облдержадміністрації вдруге заговорили активно у столиці в середині цього тижня. Як відомо, Чижмарь був №24 у списку Радикальної партії Олега Ляшка і якраз до нього -23 кандидати-радикали ввійшли в парламент. Ось такий неприємний подарунок отримав Юрій Васильович на свій день народження.

Щоб не залишитись з носом і даремно витраченими 6 мільйонами доларів за нібито прохідне місце, Чижмарь почав активно торпедувати з допомогою дядька своєї дружини – Віктора Балоги –   призначення губернатором Тернопільщини. Кажуть, закарпатці це настільки успішно зробили, що відійшов у тінь навіть ставленик Романа Заставного Володимир Дідич. Нині Юрій Чижмарь – №1 на головне крісло на Тернопільщині. Хоча ще два останні тижні говорили про Дідича як головного фігуранта на призначення. Мовляв, Заставний і по лінії Порошенка, і по лінії Народного Фронту Яценюка зумів протиснути колишнього свого заступника по міській раді. Але пройшовши співбесіду, це ще не означає бути призначеним. Всі пам’ятають, як Віктор Балога завів через “чорний хід” до Ющенка Чижмаря і посадив швиденько на літак з підписаним указом.  Хоча годину перед тим Юрій Чижмарь, як працівник Адміністрації Президента, проводив в кабінет Ющенка головного претендента і Віктор Андрійович навіть дав розпорядження готувати наказ про призначення. Втішений чоловік побіг “таляпати” по телефону тернопільським колегам, а закарпатці тим часом провернули таку аферу. Саме через такі швидкі перипетії у тернопільському аеропорту з місцевими чиновниками, які зустрічали нині вже покійного Івана Плюща, як офіційну особу, що мала озвучити актив області призначення Чижмаря, вийшов конфуз. Всі очікували на вихід “свого” губернатора, а побачили поруч з Плющем якогось молокососа-цигана.

Конкурентом Володимира Дідича на пост губернатора донедавна називали й нардепа Михайла Апостола. ЗМІ помилково вважали Апостола також ставлеником Заставного, таким собі №2 -запасним аеродромом. Насправді, Апостол доволі активно конкурує із Заставним і “талує шлях” завдяки підтримці побратимів з Майдану, які переконалися в надійності теребовлянського нардепа. Якщо Апостолу вдасться довести хоча б кілька справ з фальсифікації виборів, то ймовірно, ланцюжок запроданців-регіоналів “посиплеться” і Роман Заставний працюватиме не в парламенті, а в “мєстах не столь отдальонних”, в яких нещодавно числився Зіновій Щепановський.

Що цікаво, сьогоднішнє призначення Чижмаря лобіюють також свободівці, як це не звучить парадоксально. Саме вони вдячні йому досі за сфальшовані вибори до обласної ради 2009 року. Саме тоді “Свобода” отримала перше місце і посаду голови облради, а Тернопільщина – “кота в мішку” у вигляді Олексія Кайди. У 2009 році Юрій Чижмарь “намалював” Єдиному Центру друге місце на виборах і посадив бездарного Сергія Тарашевського першим заступником голови облради. Після переходу Кайди в парламент, Тарашевський проявив себе надзвичайно огидним прислужником режиму Януковича і Хоптяна. Згодом Тарашевський вже без Чижмаря не зумів ні провести нормально, ні сфальсифікувати вибори 2010 року до міської ради, коли очолював список Єдиного Центру.

Під час виборів 2009 року до облради свободівці розповідали скандальні речі про корупціонерів обласної ради та якісь корупційні рішення. Як показала історія, жодного чиновника не було не те, що посаджено за грати, але й притягнуто до дисциплінарної відповідальності. Корупційних рішень в обласною радою за часів Миколенка не було прийнято. Більше того, як розповіли  апаратники “білого дому”, облрада 2006-2009 років була найдієвішою, бо мотор її керівника шокував ритмом роботи навіть досвідчених працівників. Губернатор Стойко тоді виглядав ніби постійно спить.

Після сфальшованих дострокових виборів до обласної ради у березні 2009 року, робота  Кайди з апаратом облради нагадувала курорт. Згодом Тарашевський у статусі в.о. міг тижнями не проводити жодної наради, які  дійсно були потрібні для управлінців. Нинішній очільник облради Василь Хомінець не знає елементарної роботи, тому перший зам безперешкодно хоче прибрати до рук комунальні аптеки області.

Після провалу на парламентських виборах, свободівці сподіваються, що у тандемі з Чижмарем їм знову вдасться захопити владу в області. Звідки такі нездорові амбіції? Василь Деревляний з бютівцями просто здеградували за ці роки, а досвідчені кадри просто залишили партію, від порошенківців і ударівців в області є лише одна назва. Ігор Побер без Наталки Михно просто ніхто. Якщо у “Самопомочі” засвітиться Ярослав Джоджик, який зумів пропхати від цієї сили самовисуванцем Тараса Пастуха, то це буде початком кінця партії Садового відразу на старті. Про ляшківців серйозно можуть говорити хіба пацієнти Шкробота. Звісно, Чижмарь тепер має “намалювати” і їм результат на місцевих виборах, але це будуть “лялькові фракції”.

Від таких перспектив стає сумно і лячно. Адже Юрій Чижмарь – це роздута мильна булька піару, але в жодному випадку не господарник. Адже всі досі пам’ятають, як фірми-прокладки з 500 гривнями статутного фонду нібито відремонтували понад 100 кілометрів доріг за мільйони гривень, коли затопило південь Тернопільської області 23–27 липня 2008 року. Насправді, гроші тоді просто вкрали.

У бізнесових інтересах ймовірного губернатора втілення спільного проекту з Владиславом Каськівим на Буковині з побудови нового Буковелю та “відвоювання” виноградників у захопленому росіянами Криму.

Фото – Тернопільська липа

Юрій Чижмарь про Тернопільщину: владу, інтриги та вибори

 

Як змінився Твіттер в Україні та Тернопільській області за рік

У Тернополі захопили в заручники журналіста?!