Відбулась прем’єра фільму «Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954»

Поділитися

Національна скаутська організація україни Пласт та громадська організація «Українська Галицька Асамблея» презентували двосерійний документальний фільм «Хроніка Української Повстанської Армії 1942-1954», режисером якого був Тарс Химич. У Тернополі прем’єра відбулася 8 листопада в кінотеатрі «Палац Кіно».
Перед прем’єрою відбулася зустріч з авторами стрічки. Тарас Чолій, продюсер фільму та член ГО «Українська Галицька Асамблея» зазначив, що фільм наразі дуже актуальний і символічний. Можна провести чітку паралель між подіями тих років та сучасністю. Про існування двох світів, один з яких – звичне для всіх життя, а інший – на лінії фронту. Також висловив подяку українській скаутській організації Пласт за допомогу в організації прем’єри.
Кінострічка побудована на живій історії та художній екранізації. Усні розповіді відкривають нетрадиційний погляд на боротьбу УПА, дають змогу відчути атмосферу та дух епохи, зануритися у вир бурхливих подій. Автори ставили собі за мету зробити вивчення української історії цікавим, не перевантажуючи глядача масою фактів, даючи змогу доторкнутись до історії через очевидців.
Також проводився благодійний збір коштів, де було вилучено 1465 гривень, які будуть передані пластунам-військовикам, що беруть участь в російсько-українській війні на Сході.
«Хроніка УПА» входить до проекту «Документалістика» громадської організації «Українська Галицька Асамблея» в рамках якого від 2009 року було представлено два фільми: «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939-1941» та «Срібна земля. Хроніка Карпатської України».

У Тернополі, на вулиці Карпенка, будуть збирати допомогу воїнам АТО

Бетонні оборонні споруди постануть на світлинах