Іван Гута відчайдушно намагається уникнути банкрутства чи грає подвійну гру?

Поділитися

Такої думки можна дійти, читаючи офіційні повідомлення його компанії. Натомість експерти схильні вважати, що “Мрія” штучно збанкрутується, щоб власники змогли заробити мільярди, не віддаючи кредити, нав’язані компанії “Мрія” ще за часів Януковича.

Група компаній «Мрія» закликає кредиторів проявити консолідовану позицію у своєму бажанні врятувати компанію. За останні півроку усі зусилля менеджменту були спрямовані на збереження цілісності бізнесу, як основи для подальшої плідної співпраці та конструктивного діалогу з кредиторами.

На жаль, більша частина кредиторів на даній стадії не здійснює узгоджених дій, що негативно впливає на операційну діяльність компанії і перешкоджає процесу узгодження умов реструктуризації.

Приміром, більшість кредиторів так і не затвердили узгоджену «Мрією» та представниками активної частини кредиторів «дорожню карту». Більше того, навіть представники-переговорники від кредиторів поки що не змогли надати підтвердження своїх повноважень на представництво їхньої більшості. Доводиться констатувати той факт, що на сьогодні компанії просто немає з ким централізовано домовлятися, тому що всі кредитори переслідують лише свої інтереси.

Зокрема, окремі кредитори компанії замість переговорів продовжують вживати заходів щодо повернення своєї частини боргу, що навряд чи свідчить про серйозність їх намірів щодо реструктуризації. Чого варта хоча б вимога Erste Group визнати банкрутом мажоритарного акціонера «Мрії» компанію HF Assets Management Limited.

Тим часом на пошук консолідованої позиції кредиторів практично не залишилося часу. Без лізингової техніки та екстреного фінансування Група не зможе продовжувати операційну діяльність, що незабаром призведе до банкрутства компаній, що входять до неї.

Враховуючи ситуацію, що склалася, власники і менеджмент Групи вдалися до останньої відчайдушної спроби врятувати ситуацію і зробили безпрецендентну пропозицію кредиторам:

 

  1.  Акціонери готові передати права власності на акції холдингової компанії на Кіпрі спеціально створеній компанії, яка належатиме або більшості кредиторів (банки та власники облігацій), або належним чином уповноваженим ними представникам (зокрема, кредитним комітетам).
  2. Акціонери готові скликати надзвичайні загальні збори холдингової компанії Групи на Кіпрі і замінити своїх представників у правлінні на представників кредиторів.
  3. У відповідь кредитори повинні проявити консолідовану позицію у своєму бажанні врятувати компанію і підписати угоду про припинення агресивних дій проти Групи (standstill agreement) до закінчення переговорів про реструктуризацію.

У компанії підкреслюють, що якщо до 31 січня 2015 року більшість кредиторів (банки та власники облігацій) не почнуть переговори і не підпишуть standstill agreement, то керівництву Групи нічого не залишиться, окрім як вдатися до надзвичайних заходів, зокрема:

 

  • перегляд плану посівів і бюджету на 2015 рік відповідно до доступного фінансування;
  • звільнення співробітників відповідно до переглянутого бюджету і плану посівів на 2015 рік;
  • повернення машин і устаткування лізинговим компаніям (понад 70% загального парку);
  • припинення довгострокових договорів поставки або їх перегляд відповідно до переглянутого бюджету на 2015 рік для того, щоб уникнути будь-яких штрафів чи інших санкцій;
  • перегляд всіх форвардних договорів на поставку врожаю 2015 року відповідно до зміненого плану посівів на 2015 рік;
  • здача в оренду всіх незадіяних площ у місцях зберігання та на елеваторах відповідно до переглянутого плану посіву (і збору) врожаю на 2015 рік;
  • повідомлення частини власників земельних ділянок переданих в оренду Групі про те, що Група не зможе виконати свої зобов’язання за відповідними договорами оренди відповідно до переглянутого бюджету і плану посівів на 2015 рік;
  • прискорення реалізації врожаю 2014 року для того, щоб виконати поточні фінансові зобов’язання Групи;
  • передача невикористаних або не повністю використаних надлишкових активів кредиторам у відповідь на їх офіційні письмові вимоги.

У такій ситуації, звісно ж, компанія змушена буде йти назустріч всім кредиторам, які шукатимуть можливості для компромісу, навіть якщо такі двосторонні домовленості не будуть враховувати інтереси всіх кредиторів

Зі свого боку, кредитори компанії повинні повністю розуміти всі наслідки початку згортання бізнесу.

Заради порятунку компанії менеджмент готовий повністю віддати контроль над компанією більшості кредиторів (банки та власники облігацій), або належним чином уповноваженим кредитним комітетам, за єдиної умови – кредитори повинні проявити консолідовану позицію у своєму бажанні врятувати компанію і підписати standstill agreement.

 

Аж три автівки наїхали на тернополянина одночасно

Папа Франциск помолився за мир в Україні