Тернопільському архіву-75

Поділитися

У 2014 році минає 75 років з дати створення Державного архіву Тернопільської області. З цієї нагоди в приміщенні архіву відкривається виставка «Хранителі історії», яка висвітлює етапи організації архівної справи на Тернопіллі.
У першому розділі виставки представлені документи, що стосуються історії архівної справи на Тернопільщині до 1939 року. Тоді ще Тернопіль, як воєводський центр, свого державного архіву не мав. Всі наявні документи і матеріали, які утворились в процесі діяльності австрійських, російських і польських установ зберігались у так званих «складницях» – тобто у відомчих, церковних та приватних архівах. Але документи теж намагались зберігати на належному рівні: про це свідчать такі документи, як копії розпорядження Міністерства Внутрішніх Справ про повернення польських архівів з Австрії, лист відділу держархівів Польщі до Тернопільського воєводи про організацію архіву при воєводському управлінні, документи щодо повернення архівних документів і інших культурних цінностей згідно з Ризьким мирним договором та багато інших.
Вже 28 жовтня 1939 р., після приходу на терени західноукраїнських земель радянської влади, в Тернопіль прибув уповноважений Архівного управління Наркомату внутрішніх справ УРСР для централізованої організації архівної справи. Під архівосховища було орендовано в Домініканському монастирі, архітектурній пам’ятці ХУІІІ століття, 37 кімнат площею 2296 кв. м для обласного історичного архіву і архівного відділу НКВС. 1 листопада вони розпочали свою роботу. Першим директором став Олександр Опанасович Горячкін.
З початком наступу нацистів на Тернопілля у приміщення архіву повернулись монахи, пізніше фашисти перетворили його в оборонну споруду, на другому поверсі розмістився лазарет, а перший – служив конюшнею.
У другому розділі виставки експонується багато цікавих документів: типовий договір на оренду приміщення облдержархіву за 1939 рік, інформація про роботу зі створення архівних установ у Тернопільській області від 14.12.1940 року. Зацікавлять відвідувачів справи про будівництво водопроводу в Домініканському костьолі для розміщення в ньому госпіталю, а також заява настоятеля Домініканського монастиря про звільнення приміщення монастиря, яке зайняте військовими установами.
Війна 1941–1945 рр. завдала непоправної шкоди та невідтворних збитків архівним зібранням області. Внаслідок військових дій і майже трирічної нацистської окупації повністю були знищені документи Тернопільського міського архіву і 24 райдержархівів, в архівах установ, організацій і підприємств загинули тисячі документів за 1870–1941 роки, велика кількість була вивезена. Свідчать про це такі документи, як акт про збитки, нанесені Тернопільському обласному державному архіву під час ІІ світової війни від 1945 року, опис справ Кременецького філіалу облдержархіву УНКВС у Тернопільській області, пограбованих і вивезених у Німеччину нацистськими загарбниками, протокол засідання експертної комісії по встановленню наукової цінності втрачених документальних матеріалів Тернопільського обласного державного архіву від 8 грудня 1944р.
Після звільнення Тернополя обласний архів був однією з перших установ, яка відновила свою діяльність, а в кінці 1944 р. почали працювати і 20 райархівів.
В період так званої хрущовської відлиги (з середини 1950-х років) вживалися заходи щодо розвитку основної функції архівів – задоволення потреб суспільства у ретроспективній інформації, поліпшення зберігання і використання архівних матеріалів. Свідченням цього є затвердження Інструкції про прядок видачі довідок, копій і виписок державними архівами СРСР за 1954 рік, яка є в експозиції виставки. Вперше розпочалась робота з розсекречування документів і значні групи фондів стали доступними для користувачів. В 1959 р. в архіві організована мікрофото-лабораторія та реставраційна майстерня.
Відповідно до рішення Тернопільського облвиконкому від 25 червня 1960 р. № 568 та акту передачі від 5 липня 1960 р. архівний відділ та облдер-
жархів із підпорядкування обласного управління внутрішніх справ перейшли
в підпорядкування виконкому Тернопільської обласної ради депутатів трудящих та Архівному управлінню при Раді Міністрів УРСР (даний документ є в експозиції виставки).
Значна увага приділялася якості відбору документів та їх науково-технічного опрацювання. Для виконання цієї вимоги у 1968 р. при облдержархіві створена госпрозрахункова група (10 осіб), а наступного року встановлено автоматичну охоронно-протипожежну сигналізацію, створено систематичний, географічний та іменний каталоги, покажчики, підготовлено огляди фондів. В експозиції виставки цікавими є і світлини працівників обласного архіву різних років, друковані видання, видані облдержархівом.
Відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР від 26 липня 1988 р. №202 «Про вдосконалення архівної справи в республіці», рішенням сесії Тернопільської обласної ради від 4 жовтня 1988 року ліквідовано архівний відділ облвиконкому, його включено до складу держархіву області.
Зі здобуттям незалежності в розвитку архівної справи на Тернопільщині розпочався новий етап. Проведено велику роботу з розсекречування документів. Значно пожвавилася робота з використання документів, в т. ч. науково-видавнича діяльність. Джерельна база обласного архіву невпинно поповнюється новими документами. Зараз у сховищах архіву зберігається 726619 справ, згрупованих у 3696 фондів. В науково-довідковій бібліотеці ДАТО зберігається 38800 видань, 1316 комплектів журналів, 2565 підшивок газет.
Саме тому приміщення, яке займає обласний архів перестає відповідати вимогам збереження документів. 6 жовтня 1988 р. облвиконком виділив земельну ділянку під будівництво нового просторого приміщення держархіву. Спорудження його не завершилось і досі. Тут можна буде розмістити до 1,5 млн. одиниць зберігання.

Головний спеціаліст ДАТО Марія Дацків

Фото Ігоря Крочака

Заява Правого Сектору та Самооборони щодо пікету Тернопільської прокуратури

Гаишники рассчитывали “содрать деньжат” с этого водителя: реакция парня “убила их наповал”