Шахраї у Тернополі збирають кошти у скриньки

Поділитися

Львів’янка Іванна Юрків виявила шахраїв, які, прикриваючись історією хвороби її 12-річної доньки Вікторії, півроку збирали гроші нібито на лікування дитини за кордоном. Насправді ж мати Вікторії Юрків не отримала від благодійного фонду «Шанс на життя» ні копійки.

Лікарі поставили Вікторії діагноз епілепсія та гемангіома в хребті. В Україні ефективно лікувати таку хворобу нема можливості, тому Іванна Юрків звернулася до лікарів іспанської клініки «Sant joan de deu». Там погодилися обстежити дитину та забезпечити перший курс лікування. Вартість 15-денного курсу лікування оцінили у майже €6 тис.

За порадою представників фонду «Люди в дії», які перерахували на лікування дитини 75 тис. грн, у липні цього року Іванна звернулася до благодійного фонду «Шанс на життя».

Перша сторінка договору Іванни Юрків із БФ “Шанс на життя”

«У липні ми підписали з ними договір. Вони сказали, що будуть розставляти скриньки у Тернополі, Івано-Франківську. Через місяць, коли нам так і не перерахували коштів, ми пішли до них в офіс. Дівчина-секретар, яка сиділа у них в офісі, показала нам списки по збору коштів – суми були великі – та сказала підійти тоді, коли на місці буде директор. Коли ми прийшли пізніше, директор сказав, що кошти були зібрані не на нашу дитину. Коштів, звісно ж, нам не віддали. Після того ми розірвали договір», – розповіла Іванна Юрків.

Після цього жінка звернулася в міліцію. У Шевченківському райвідділі відкрили кримінальне провадження. Матеріали, зібрані слідством, згодом передали у Тернопільську область, бо з’ясувалося, що благодійний фонд шахраював і там. І, здавалося б, історія мала б завершитися.

За півроку кошти зі скриньки забирали тричі

Однак приблизно через півроку Іванна Юрків дізналася, що благодійний фонд і досі збирає кошти на лікування її доньки, хоча договір з ними уже давно розірваний.

Наліпка на скриньці, яку виявили в Моршині через півроку після розірвання договору

«Через півроку мені дзвонить адміністратор готелю в Моршині і каже, що у них вже півроку стоїть скринька. На ній немає ні мого телефону, ні номера рахунку. Діагноз також повністю не співпадає, а сума на лікування була іншою. На скриньці було приклеєне фото нашої дитини», – каже мати Вікторії.

Мати хворої дівчинки із знайденою в Моршині скринькою

Виявилося, що скринька уже півроку стоїть в готелі. За цей час із неї тричі забирали гроші. І хтозна, скільки таких скриньок ще було встановлено в інших містах. Скринька була опечатана, а збоку приклеєний листок із фотографією дівчинки, неповним описом її хвороби. Внизу був контактний номер телефону, за яким можна перевірити на що збирають кошти. Зазвичай там вказують номери родичів чи батьків дітей, які потребують лікування. Але з’ясувалося, що слухавку піднімають у благодійному фонді.

Мати дівчинки пішла у благодійний фонд, офіс якого розташований на вул. Джерельній, 65 у Львові, хоча адреса, вказана у свідоцтві про державну реєстрацію – інша (вул. Медової Печери, 17). На дверях не було жодної вивіски про те, що саме тут є офіс благодійного фонду.

«Я прийшла до них. Вони сказали, що це просто їх волонтер заробляє собі таким способом на життя. Директор сказав, що з’ясує ситуацію і в понеділок перерахує нам 5 тис. грн. Сьогодні ми прийшли до директора. Він сказав, що ця скринька не належить фонду, а є підробленою. Також сказали, що волонтер, який встановив ту скриньку зник і жодних грошей вони повертати не будуть», –  розповіла Іванна Юрків.

Кримінальне провадження у Тернополі закрили через те, що волонтер нібито не знав про те, що договір розірвано.

Сімейний бізнес

У свідоцтві про державну реєстрацію зазначено, що директором благодійного фонду є Олександр Лутай. Однак, зі слів Іванни Юрків, фактично керують фондом Назар Коваль і “Ростик”, прізвища якого вона не знає.

У Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців зазначено, що  засновниками благодійного фонду «Шанс на життя» є Коваль Роман, Коваль Ольга та Назар Романович Коваль.

У коментарі ZAXID.NET Назар Коваль підтвердив, що Роман і Ольга є його батьками. Втім, почувши про ситуацію із Іванною Юрків, Назар сказав, що він уже давно не працює у фонді, звільнився звідти ще у серпні та не має жодного відношення до фонду. Він пояснив свою версію того, як сталося так, що після того, як Іванна Юрків забрала документи, фонд і далі продовжував збирати гроші на лікування її дитини.

«В усьому винен волонтер»

Назар Коваль звинуватив у всьому волонтера, якого звати Тимофій Гібалтовський.

«Вийшло так, що зранку пані Іванна забрала документи, а ввечері прийшов волонтер, який займався розставлянням скриньок. Скільки точно скриньок він розставив, ми не знаємо, бо був трошки хаос. Скриньок було 23, 24 чи 25. Коли договір з нами розірвали, цій людині сказали, щоб вона забрала усі скриньки. Цей чоловік відзвітував, що забрав усі скриньки, але ми не можемо пересвідчитись, чи збрехав він чи ні. Ми думали, що коштів уже не збирають, але, як виявилося, таки збирають», – розповів один із засновників фонду.

За його словами, Тимофій Гібалтовський розставив близько 50 скриньок. Гроші він збирав одночасно для Вікторії та ще однієї хворої дитини.

«Зі слів Тимофія, багато скриньок вкрали, деякі розпакували власники магазинів і перерахували кошти. Якусь частину скриньок він приніс назад. Зараз ми хочемо зв’язатися з Тимофієм, щоб він нам пояснив ситуацію», – розповів Назар Коваль.

Він підтвердив, що Тимофій кілька разів приходив і забирав гроші зі скриньки, але грошей у фонд не приносив. З його слів, бувало й таке, що волонтер привозив скриньки в офіс з розірваними печатками і пояснював, що це сталося під час транспортування. Тому Коваль припускає, що Тимофій міг забирати зібрані гроші в дорозі.

Крім того, він зазначив, що не завжди була можливість видавати вже опечатані скриньки, тому волонтерові видавали папірці з печатками.

За номером, який залишив Назар Коваль, нам не вдалося зв’язатися з Тимофієм. Крім того, співвласник фонду відмовився надати номер телефону директора фонду Олександра Лутая, посилаючись на те, що це старший чоловік і в нього технічні проблеми з телефоном.

Офіційного сайту у благодійного фонду «Шанс на життя» немає. Є сторінка у соцмережі «ВКонтакте». Зі слів того ж таки Назара Коваля, із лютого цього року, коли був заснований фонд, волонтери збирали гроші для трьох дітей: хлопчика, у якого були проблеми з серцем, дівчинки Вікторії та ще однієї дівчинки, для якої кошти збирають і досі. Однак хлопчик, на жаль, через місяць помер. Договір про збір коштів для Вікторії був розірваний через 10 днів після підписання, не передано жодної копійки. Для іншої дитини, імені якої Назар Коваль не назвав, благодійний фонд збирає кошти і досі.

Скільки коштів було зібрано за увесь час, він підрахувати не зміг, пояснивши, що далекий від бухгалтерії.

У київському офісі благодійного фонду «Люди в дії», які й порадили Іванні Юрків звернутися за допомогою БФ «Шанс на життя» розповіли ZAXID.NET, що вони вперше чують про такий фонд.

Зі слів секретаря офісу Ольги, це може бути пов’язано з тим, що тиждень тому у благодійному фонді змінилося керівництво. З яких причин, вона не уточнила. Вона також додала, що у БФ «Люди в дії» дуже рідко радять звертатися до інших фондів.

* * *

Іспанські лікарі готові прийняти Вікторію Юрків на лікування 23 січня. Його вартість оцінили у майже €6 тис. Половину цієї суми передав благодійний фонд «Люди в дії». Для тих, хто матиме можливість допомогти зі збором коштів, наводимо номер рахунку мами Вікторії.

№2625656042 – Юрків Іванна Іванівна

 

Як будуть пропихати в крісло ректора медуніверситету сина покійного ректора

Копичинська колонія освоїла новий вид продукції – металеві каркаси новорічних фігур