Як вижити під “Градом”?

Поділитися

Занотуйте і зробіть перепост, в ситуації сьогоднішньої війни, це може врятувати комусь життя.

Система залпового вогню “Град” має репутацію грізної і страшної зброї, яка не залишає шансів на виживання.

Однак, як показує досвід, можна залишитися живим і під “Градом”. Головне – не впадати в паніку і знати кілька особливостей цієї зброї.

Звичайну випущену міну, можна почути і встигнути відреагувати на неї. Натомість, знаряди з “Граду” летять вдвічі швидше за швидкість звуку, тож, ракети прилітають швидше, ніж долітають до вух звуки їхнього пострілу і польоту.

Однак залп з “Граду” добре видно. Вночі це яскравий спалах на горизонті, вдень – димні сліди випущених ракет. Тому, в першу чергу, потрібно організувати чергування спостерігачів з добрим зором, які вчасно попередять про початок обстрілу.

Звичайна дальність стрільби – від 5 до 20 кілометрів. Тож, після сигналу від спостерігача є всього декілька секунд, щоб сховатися. Тому, людям, які знаходяться в зоні можливого обстрілу “Градами”, дуже важливо виробити специфічну звичку: постійно тримати у полі зору місцеві предмети, які можна використовувати як укриття.
Ракета “Граду” в рази потужніша за мінометні міни. Важкий знаряд на надзвуковий швидкості + 6 кг вибухівки легко пробивають стіни будинків і ламають міжповерхові перекриття.
Тому в середині будівлі краще ховатися в підвалі, або на підлозі першого поверху. Вибирайте місце в кутку між несучими стінами (там менше шансів потрапити під завали, якщо впаде стеля)
і недалеко від вікна чи дверей (щоб легше було залишити будівлю в разі потрапляння ракети).

Осколково-фугасний знаряд “Граду” має контактний детонатор, який спрацьовує при ударі. Як і у випадку з мінометом, осколки після вибуху летять вгору і в сторони. Тому від осколків досить надійно захищають окопи, щілини, воронки, бліндажі. Якщо обстріл застав вас на відкритій місцевості – лягайте на землю і притискайтеся до неї якомога щільніше.

В підрозділі був випадок, коли під час несподіваного обстрілу боєць впав на землю біля паркану. Неподалік розірвався знаряд, але людина залишилася неушкодженою – тільки 1 осколок пропалив одяг на його спині. Але на відстані 30 сантиметрів від землі і вище весь паркан був буквально всіяний осколками.

На кожній пусковій установці “Град” – 40 знарядів, які можуть бути випущені всього за 20 секунд. Але часто дають залп приблизно з 10-30 знарядів, після чого уточнюють результати стрільби і коректують вогонь, або ж змінюють позицію. Можливий і масований обстріл: в артдивізіоні 18 бойових машин, які використовують і разом, і малими групами, і поодинці.
Тому не поспішайте виходити з укриття, не вичекавши хоча б 10 хвилин після закінчення обстрілу.
Знаряди розкидає на 50-100 метрів. При обстрілі цілей у населених пунктах ракети часто вибухають на вулицях і залітають у житлові будинки. Страшно навіть уявити скільки людей загинуло від цієї страшної зброї в своїх будинках, на вулицях, у подвір’ях, в городах.

Отже, основні правила виживання при обстрілі з «Граду»:
1. Організуйте постійне спостереження, тому що вчасно почути надзвуковий знаряд неможливо.
2. Постійно тримайте в полі зору будівлі, споруди, місцеві предмети, котрі знаходяться поблизу і які можна швидко використати як укриття. З часом це увійде в звичку.
3. Окопи, воронки, щілини захищають від осколків досить надійно. Якщо обстріл застав вас на відкритій місцевості – лягайте на землю.
4. У будівлі краще ховатися в підвалі або на першому поверсі – в кутку, недалеко від вікна чи двері.
5. Після закінчення залпу не поспішайте виходити з укриття. Зачекайте хоча б хвилин 10 – цілком імовірно, що обстріл продовжиться.

ЦЕ ВАРТО ПЕРЕПОСТИТИ! Можливо, ваш перепост врятує комусь життя!
А також раджу занотувати основні правила на випадок, якщо війна з часом наблизиться і до вашого міста/села.

Самосуд донеччан над “кіборгами” був постановочним (відео)

Похмілля – справа тонка: аби “поправити” здоров’я 55-річний тернополянин пішов на грабунок