Про першу сесію нової Верховної Ради

Поділитися

Народний депутат України 7 скликання Володимир Бойко проаналізував діяльність новообраної Верховної Ради нового 8 скликання.
Сьогодні завершилась перша сесія Верховної Ради восьмого скликання. Тривала вона з 27 листопада 2014 року до 3 лютого 2015 року або 69 днів. Не зважаючи на щоденні заяви про великий обсяг роботи та важливі негайні завдання двох ключових фракцій коаліції (Блок Петра Порошенка та Народний Фронт), які разом мають достатню кількість голосів для прийняття рішень, за цей час було лише 15 сесійних днів (включаючи сьогоднішнє, на якому лише заспівали Державний Гімн). Із них – 5 днів присвятили розподілу посад (обрання керівництва ВРУ, формування персонального складу Кабміну, розподіл керівних портфелів в Комітетах Верховної Ради). Ще 1 день лише спілкувалися із Урядом та виголошували запити. Прийняттю законів із 69 днів приділили лише 8.
В ці 8 сесійних днів прийняли ряд важливих законів. Частина їх стосується підтримки українських військових, сформовано дохідну і видаткову частину, хоч і поганого, але все ж таки, бюджету, проголосували в першому читанні зміни до Конституції України в частині скасування недоторканості.
Але була й значна частина і відхилених законів. І це в середині коаліції. Я не розумію, для чого заявляти про єдність Президента, Уряду і коаліції, якщо в сесійну залу виносяться законопроекти, які обговорюють годинами, а потім відхиляють. Думаю, ці дискусії можна було перевести в комітети і в середину коаліції. Зараз занадто дорогий час, щоб приділяти його пустим балачкам.
Чого не зроблено?
Досі не припинено війну, хоч соратники Порошенка обіцяли це зробити і перед президентськими, і перед парламентськими виборами. Через це щодня ідуть «двохсоті», щодня були хвилини мовчання та вшанування загиблих ГЕРОЇВ.
Війну із Росією на УКРАЇНСЬКОМУ ДОНБАСІ досі не назвали своїм іменем. Там досі впроваджується «мирний план» Петра Порошенка. А про анексований Крим фактично забули. В прийнятих законопроектах УКРАЇНСЬКИЙ півострів згадується вкрай рідко.
Не розглянуто в першому читанні проект змін до Конституції щодо адміністративної реформи. Це означає, що коли під час другої сесії все таки візьмуть такий законопроект за основу, то прийняти його в цілому зможуть тільки під час наступної – третьої сесії, тобто, не раніше вересня місяця. Отже, місцеві вибори можна буде провести лише в останньому кварталі цього року, або ж обрати органи місцевого самоврядування на новий термін із діючими повноваженнями на новий повний термін. При цьому, усі місцеві ради та їх керівники вже працюють понад термін, адже у 2010 році обиралися на 4 роки. А Тернопільська обласна рада взагалі працює вже майже 7-й рік, що є недопустимим.

У Тернополі відбудуться виставки “За гідність, волю, Україну!” та “І. Крочак. Майдан. АТО. Шлях до перемоги “

У зоні АТО отримав серйозне поранення наш земляк Андрій Абдулін