Україна після Дебальцевого: що далі?

Поділитися

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник у коментарі виданню «Новое время» розповів про те, які наслідки для перебігу війни на Донбасі матиме відхід українських військ з Дебальцевого.

Переваги, які Дебальцеве може дати бойовикам з так званих ДНР і ЛНР, оцінити складно, оскільки цінність території, захопленої ними, зараз сумнівна. Внаслідок того, що сепаратисти оголосили місто своєю землею, яку вони нібито мають повне право обстрілювати, територія виявилася повністю зруйнованою і спустошеною. Наскільки тепер придатна до використання транспортна інфраструктура Дебальцевого — велике питання. Тому все, що отримали бойовики, це декілька квадратних кілометрів.

У цьому випадку звернути увагу потрібно на інше: майже відразу після завершення мінських переговорів Путін у своїй шестихвилинній промові не даремно пригадав Дебальцеве. Він, по суті, погрожував оточенням і знищенням нашим солдатам, якщо вони не складуть зброю. Вже тоді багато експертів відзначили цей ультиматум: у такий спосіб Кремль дав бойовикам дозвіл на захоплення міста. Не потрібно забувати про це — як і про те, що метою Росії на переговорах в Мінську був зовсім не мир.

Стосовно рішення про вихід з Дебальцевого, прийнятого українським керівництвом, то воно було цілком логічним: жодні квадратні кілометри і залізничні вузли не варті того, щоб платити за них життями наших найкращих вояків.

Ні у кого, зрозуміло, спочатку не було ілюзій стосовно перемир’я, навіть у оптимістів, тож і про розчарування говорити не доводиться. Водночас складно сказати, які ще напрями можуть виявитися під загрозою. Поки що найзапекліші бої тривають у Широкиному, неподалік Маріуполя.

Якщо Путін продовжуватиме так активно відправляти на південь зброю, боєприпаси і бойовиків—«добровольців», то нового витка конфлікту не уникнути. Все залежить від того, чи зацікавлений зараз Путін в ескалації ситуації. Адже ситуація на Сході управляється в ручному режимі з Кремля, а Захарченко й інші так звані лідери є лише маріонетками. Це ланцюгові пси, свобода дій яких обмежена довжиною повода. А повід, зрозуміло, знаходиться в руках у Путіна.  Джерело

Як сьогодні у Тернополі вшанують пам’ять Героїв Небесної Сотні

Картини кременецьких студентів вже сьогодні рятуватимуть життя бійців АТО