Горить чистилівський заповідник

Поділитися

Як повідомив у соціальних мережах Олег Франків, біля Чистилова горить заповідник. О 16 годині 15 хвилин туди приїхали правоохоронці і пожежники.

За словами експертів, увесь Тернопіль вчора був у попелі через займання біля села Петриків, біля авторинку на вулиці Микулинецькій.

Причиною таких масових займань стала аномально суха весна. Зокрема, у річці Серет в парку “Топільче” дикі качки вже навіть не перепливають водойму. а просто переходять.

Довідка Вікіпедії
Чисти́лівський орнітологі́чний зака́зник — орнітологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у межах заболоченої заплави річки Серет, між селами Біла, Чистилів, Великий Глибочок та Плотича Тернопільського району Тернопільської області.
Площа — 321 га. Створений відповідно до постанови РМ УРСР № 132 від 25 лютого 1980 року; постановою КМ України № 584 від 12 жовтня 1992 року затверджений як об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення. Перебуває у віданні Чистилівської (26,1 га), Великоглибочецької (136,5 га), Плотицької (26,0 га), Білецької (18,6 га) сільських рад, ТОВ Україна (113,8 га).
Під охороною — водно-болотні угіддя в заплаві Серету — місце оселення багатьох видів водоплавних та водно-болотних птахів. Більша частина водоболотного масиву поросла очеретом звичайним, близько 100 га займає розріджені угруповання вільхи сірої (повнота 0,2—0,3), що росте на підвищеннях.
Прогалини між деревами зайняті переважно угрупованнями лепешняку великого з домішкою типової болотяної рослинності. На окремих ділянках зростають півники болотні, аїр, рогіз. У прирусловій частин і на значних ділянках — зарості тілорізу алоєвидного, в окремих місцях є осока пухирчаста, хвощ річковий, жабурник, глечики, жовтець та інші. Трапляються чернь білоока, гоголь, лунь польовий, вівсянка чорноголова, сорокопуд сірий, горностай — види, занесені до Червоної книги України
Гніздяться кулики, качки, пірникози, чирки, чернь, мартини, горобині, з хижих — лунь очеретяний і боривітер, є багато інших видів птахів. Місце відпочинку гуски сірої під час її перельотів.

Третина будівельних фірм вже постраждали через валютні зобов’язання

Флеш-моб Партії регіонів продовжується: застрілився нардеп Мельник