Продали авто – задекларуйте доходи

Поділитися

crisisВарто нагадати, що дохід, отриманий фізичною особою-громадянином України від продажу (обміну) протягом року двох і більше об’єктів рухомого майна, в тому числі у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла, мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5%. Оподаткування зазначених операцій, що здійснюються фізичними особами-нерезидентами, здійснюється за ставками 15 % або 17 %.
Дохід платника податку від продажу (обміну) протягом звітного податкового року одного з об’єктів рухомого майна (автомобіля, мотоцикла чи мопеда) не оподатковується.
Водночас, якщо податок на доходи фізичних осіб від продажу рухомого майна сплачений до бюджету до нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу, то такий продавець не зобов’язаний подавати податкову декларацію про отримані доходи від вказаних операцій.
Якщо податок на доходи фізичних осіб не сплачено до нотаріального посвідчення договору купівлі – продажу, то продавець зобов’язаний до 1 травня подати до органу ДФС за місцем своєї реєстрації декларацію про майновий стан і доходи.
Порядок оподаткування операцій з продажу або обміну об’єктів рухомого майна визначений статтею 173 Податкового кодексу України.

Відділ комунікацій
Головного управління ДФС у Тернопільській області

Яка війна?

У Тернополі кинуть яйцем у Порошенка?