Що передувало скандальному затриманню Козака в Тернополі?

Поділитися
Андрій Козак, депутат Тернопільської облради від ВО
Андрій Козак, депутат Тернопільської облради від ВО “Свобода”, директор КП «МШЕД»

Служба безпеки України у п’ятницю затримала «на гарячому» депутата Тернопільської обласної ради, який «вимагав» від підприємця 30 тисяч гривень. Вже зараз стали відомі нові подробиці й цій справі. Виявляється, свободівця Козака вже намагались засадити за грати.
У ВО «Свобода» одразу заявили, у тому разі, якщо факт хабарництва підтвердиться, партія має намір виключити Козака зі свого складу і позбавити його мандата.
Зараз стало відомо, що на головному фігуранті справи Андрію Козаку висять ще дві кримінальні справи часів режиму Януковича.
Так, Андрія Козака, який був директором комунального підприємства «МШЕД» ще злочинна влада Януковича мала намір посадити за грати на десять років, оскільки доказів бракувало, на Козака відкривали одну справу за іншою. Ці справи, щоби тримати Козака і «Свободу» на гачку, режим не закрив.
«Сніг, який перешкодив злочинним рішенням суду»
Коли “Революція гідності” була в розпалі, на Майдані відбулись перші розстріли, місцеві ради, в тому числі і міська рада Тернополя почали масово відхрещуватись від бандитів. Підприємства, установи, організації та комунальні підприємства міської ради допомагали поваленню бандитського режиму, каральні органи в цей час відкривають справу на Козака.
Січень 2014 року, Андрій Козак очолює КП МШЕД. 29 січня зранку вхід в Тернопільський окружний адміністративний суд виявляється засипаним двохметровим шаром снігу, який заблокував доступ до приміщення. Суд виконує злочинні вказівки і скасовує рішення місцевих рад, які не визнають влади Януковича. Саме тоді, коли рішення місцевих рад скасовують, під двері приміщення суду «надуло» снігу, який заблокував вхід до приміщення. КП МШЕД, яке допомагає майданівцям, звинувачують у перешкоджанні роботі суду, на його керівника Андрія Козака відкривають справу. З того часу пройшло півтора року, люди скинули злочинний режим, вигнали Януковича з країни, проводиться люстрація в правоохоронних органах і судах, а кримінальне провадження через сніг під судом – досі не закрите і висить на Козаку.
Злочинний режим залишив собі козирну карту, яку можна використати в будь який момент.
«Боргів нема, а справа є»
КП ТМШЕД, яке очолював Андрій Козак, не змогло вижити в ринкових умовах і було оголошено банкрутом. Згодом підприємство розформували, людей поступово влаштували в інші організації. Через борги і складну фінансову ситуацію, підприємство не змогло вчасно виплатити зарплату. Втім, поступово борги перед працівниками закрили, а кримінальне провадження – ні. Офіційні документи підтверджують, жодної копійки боргу перед працівниками нема, тому залишається під знаком питання те, що і цю справу, яка була відкрита за часів Майдану, не завершили.
«Цінна земля з цвинтару»
Ще одне кримінальне провадження, яке стосувалось Козака, стосується… землі на цвинтарі. На ділянці площею 40 га, що на вулиці Львівській, яку надав місту Тернопільський економічний університет, розпочали хоронити померлих. Так, кілька років тому в результаті переговорів між ТНЕУ та міською радою було отримано погодження на виділення земельної ділянки, воно пройшло всі передбачені законодавством процедури, було погодження Міністерсва освіти, вчених рад. Але було порушено дві кримінальні справи – за ст. 367 (службова недбалість) та ст. 239 – незаконно заволодіння грунтовим покривом. Річ у тім, що як тільки домовленостей було досягнуто, КП МШЕД почало готувати ділянку. Верхній шар грунту забрали і вивезли. Згодом, Андрія Козака було звинувачено у тому, що він «вкрав» дуже цінний грунт. Після експертизи це було спростовано.
Зараз, маючи в кишені дві «козирних» карти, Козака нібито ловлять на хабарі. В той же час в «Свободі» заявляють: «У зв’язку із підозрою в отриманні хабара, Тернопільська обласна організація ВО “Свобода” вимагає від працівників правоохоронних органів об’єктивного розслідування, а у разі підтвердження факту правопорушення, забезпечення найжорсткішого покарання відповідно до чинного законодавства.» Цікаво, чи можна вимагати від правоохоронних органів, які діють методами режиму Януковича, об’єктивного розслідування?
П.С. За непідтвердженою інформацією у підприємця, який заявив про вимагання хабара, родичі працюють у різних структурах, підзвітних УМВС.

Водій та пасажир травмувалися при зіткненні з причепом

ДТП біля ринку «Західний»