Увага: пожежонебезпечний період

Поділитися

Державна екологічна інспекція в Тернопільській області звертається з проханням до жителів Тернопілля та всієї області бути вкрай обережними у пожежонебезпечний період. Адже, саме з настанням сухої та спекотної погоди, різко зростає небезпека виникнення лісових пожеж. Лісові пожежі знищують дерева і чагарники, заготовлену в лісі деревину. В результаті пожеж знижуються захисні, водоохоронні та інші властивості лісу, знищується фауна, споруди, а в окремих випадках і населені пункти. Крім того, лісова пожежа представляє серйозну небезпеку не лише для людей, але й для тварин.
Важливо також не допускати спалювання сухої рослинності, особливо стерні, адже саме з цієї причини починається більшість степових пожеж. Випалювання стерні призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Дим і вогонь за відповідних умов здатні стати причиною короткого замикання ЛЕП, що несе за собою руйнівні наслідки для цілих населених пунктів, промисловості, регіонів. Велика кількість диму від випалювання стерні, сухої рослинності, опалого листя створює безпосередню загрозу для життя людини, сприяє появі підвищеної кількості запальних захворювань органів дихання і очей, захворювання серцево-судинної системи. Крім того, дим негативно впливає на стан навколишнього природного середовища, а самі пожежі знижують родючість ґрунтів, порушують їх структуру, зменшують протиерозійну стійкість. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу, до порушення законодавства і знищення природних екосистем.
Упродовж пожежонебезпечного періоду підприємствам, установам, організаціям (незалежно від виду їх діяльності, форм власності) та громадянам забороняється:
– палити, кидати у лісі непогашені сірники, недопалки;
-розведення багать у лісі;
– випалювати траву та інші рослинні рештки на землях лісового фонду та сільськогосподарського призначення, а також на інших земельних ділянках, що безпосередньо примикають до лісу та сільськогосподарських угідь;
– заїзд на територію лісового фонду транспортних засобів та інших механізмів, за винятком тих, що використовуються для лісогосподарської мети;
– відвідування населенням хвойних насаджень при підвищеному класі пожежної небезпеки (надзвичайна небезпека) за умовами погоди;
– звалювати та спалювати у лісових насадженнях, поблизу сільськогосподарських угідь та торфовищ сміття, будівельні залишки, побутові та горючі відходи;
– залишати під час будівництва доріг, газопроводів, мереж електропередачі, зв’язку, радіофікації, інших комунікацій та об’єктів деревні залишки і горючі матеріали, тощо.
У разі виникнення пожежі необхідно негайно повідомляти про це лісогосподарські підприємства, територіальні підрозділи МНС України, місцеві органи влади. Нагадуємо, що особи, винні у порушенні вимог пожежної безпеки, несуть адміністративну відповідальність згідно ст. 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та кримінальну відповідальність згідно ст. 245 ККУ в разі спричинення тяжких наслідків.
Інформуємо, що відповідно до ст. 77-1. Випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу, а так само невжиття особою, яка одержала дозвіл на випалювання зазначеної рослинності або її залишків та опалого листя, заходів щодо своєчасного їх гасіння – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170-340 грн.) і на посадових осіб — від п’ятдесяти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1190 грн.). Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340-680 грн.) і на посадових осіб — від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1190-1700 грн.).
Окрім того, згідно ст. 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим небезпечним способом карається штрафом від 5100 до 8500 грн., або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.
Попередити пожежу набагато простіше, ніж загасити – тому будьте обережні!

Viber перестал быть безопасным средством коммуникации

У Львові придумали новий спосіб боротьби з «рагульським» паркуванням