Тягнибок і Пупс рятують Фірташа та Льовочкіна

Поділитися

05_1908-1_0Народний депутат Сергій Лещенко оприлюднив новий скандальний документ Із нього випливає, що ставленик партії “Свобода”, екс-генпрокурор від партії Тягнибока Махніцький зробив усе від нього залежне, аби порятувати представників клану “РосУкрЕнерго” від санкцій Євросоюзу. Фірташу, Льовочкіну та Бойку справді пощастило. Їм, на відміну від решти соратників Януковича, вдалося уникнути замороження активів у країнах ЄС. І, виявляється, вони мають завдячувати не європейським чиновникам, а членам партії “Свобода”. Докладно про це – у розмові газети “Експрес з народним депутатом від “БПП”, журналістом Сергієм Лещенком.

– Ви заявили про те, що представники клану “РосУкрЕнерго” уникли санкцій ЄС завдяки екс-генпрокуророві Махніцькому. На чому грунтуються ваші висновки?

— Усі ми знаємо про те, що в березні 2014 року Брюссель заблокував кошти й активи соратників Януковича, які потрапили до санкційного списку. Однак мало кому відомо, хто формував той список. Це робив не Євросоюз, а українська сторона. Зокрема – тодішній виконувач обов’язків генпрокурора Олег Махніцький.

05_1908-2_0Він адресував листа Верховному представникові ЄС Кетрін Ештон з проханням заарештувати активи та повернути державі протиправно виведені активи перераховних осіб. Мені вдалося отримати копію цього послання. Так-от, серед фігурантів списку значаться Віктор Янукович, його сини Олександр та Віктор, Віталій Захарченко, Віктор Пшонка, Олександр Якименко, Олена Лукаш, Андрій та Сергій Клюєви, Микола Азаров, його син Олексій Азаров, Сергій Курченко та інші. Однак у переліку нема ні Дмитра Фірташа, ні Сергія Льовочкіна, ні Юрія Бойка, ні інших представників клану “РосУкрЕнерго”. Зазначу, що фігурантів санкційного списку добирали не за критерієм розгону Майдану, а за критерієм розкрадання державних ресурсів. У листі Махніцького, датованому 3 березня 2014 року, тобто через десять днів після зміни влади, вказано, що вже “встановлено факти привласнення значних сум державних коштів” переліченими особами. Звернення до панi Ештон з клопотанням запровадити персональнi санкцiї пiдписав особисто пан Махнiцький, але деяких прiзвищ одiозних осіб там бракує.

— Чим можна пояснити те, що ні Фірташа, ні Льовочкіна, ні Бойка екс-очільник ГПУ Олег Махніцький до санкційного списку не додав?

— Вважаю, що цьому посприяв сірий кардинал “Свободи” Ігор Кривецький. Його ви не побачите на нинішніх білбордах “Свободи”, але за впливовістю він може конкурувати з самим Тягнибоком. Так-от, у Кривецького є (принаймні точно був) спільний бізнес із Дмитром Фірташем. Зокрема, мати Ігоря Кривецького – Ганна Кривецька – була співвласником фірми “КАН”, якою володів Фірташ. Маю документальні підтвердження цього факту. Вважаю, що саме спільний бізнес Кривецького і Фірташа дозволив клану “газовиків” уникнути міжнародних санкцій та зберегти під своїм контролем численні активи за кордоном.

— Яких втрат зазнала Україна через те, що представники клану “Укренерго” уникли міжнародних санкцій завдяки людям Тягнибока?

— По-перше, якби Фірташ і його соратники були у санкційному списку, то їхні активи за кордоном заарештували б (а вони мають великі активи по всій Європі). По-друге, значно оперативніше можна було б розслідувати справу щодо зловживань у ході приватизації Укртелекому (є підозри, що до незаконної приватизації причетні люди Льовочкіна). По-третє, швидше просувалася б справа про куплені удвічі дорожче за ринкову ціну нафтовидобувні “вишки Бойка”. По-четверте, ми б нині не говорили про реванш “Опозиційного блоку”.

Наталія ВАСЮНЕЦЬ, газета “Експрес”
expres.ua

У Тернополі заграють циганський джаз

Львовский книжный Форум