З 4 жовтня 2015 управління юстиції не матимуть повноважень приймати документи щодо реєстрації прав на нерухомість та бізнесу

Поділитися

zakon12.02.2015 Верховною Радою України прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)», яким серед іншого передбачено можливість покладання повноважень державних реєстраторів юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та речових прав на нерухоме майно на посадових осіб органів місцевого самоврядування, адміністраторів центрів надання адміністративних послуг, нотаріусів.
Зазначеним Законом України ч. 8 ст. 12 Закону України «Про адміністративні послуги» викладено в такій редакції: «Суб’єктам надання адміністративних послуг (управління юстиції) забороняється приймати заяви, видавати суб’єктам звернень оформлені результати надання адміністративних послуг (у тому числі рішень про відмову в наданні адміністративних послуг), якщо такі послуги надаються через центри надання адміністративних послуг, крім випадків подання заяв через Єдиний державний портал адміністративних послуг». Дана норма набирає чинності через шість місяців з дня опублікування Закону (04.10.2015).
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16.05.2014 № 523-р «Деякі питання надання адміністративних послуг органів виконавчої влади через центри надання адміністративних послуг» затверджено перелік адміністративних послуг органів виконавчої влади, які надаються через центр надання адміністративних послуг, а саме:
У СФЕРІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ ЮРИДИЧНИХ ОСІБ ТА ФІЗИЧНИХ ОСІБ – ПІДПРИЄМЦІВ
1. Державна реєстрація юридичної особи або фізичної особи, яка має намір стати підприємцем
2. Видача витягу, виписки, довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців
3. Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи
4. Включення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців відомостей про створення відокремленого підрозділу юридичної особи або про його закриття
5. Державна реєстрація змін до відомостей про фізичну особу – підприємця, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців
6. Державна реєстрація припинення юридичної особи в результаті її ліквідації, злиття, приєднання, поділу або перетворення
7. Державна реєстрація припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем за її рішенням

У СФЕРІ ДЕРЖАВНОЇ РЕЄСТРАЦІЇ РЕЧОВИХ ПРАВ
НА НЕРУХОМЕ МАЙНО
1. Державна реєстрація: права власності на нерухоме майно інших речових прав на нерухоме майно (крім державної реєстрації іпотеки нерухомого майна)
2. Видача витягу, інформаційної довідки та виписки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно
Врегульовано питання і оформлення документів у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно адміністраторами центрів надання адміністративних послуг. Так, на відповідному документі, що виготовляється адміністратором, проставляється напис «Згідно з даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно». Напис скріплюється підписом особи, яка виготовила документ, із зазначенням її посади, прізвища та ініціалів і засвідчується її печаткою.
Надано можливість адміністраторам центрів надання адміністративних послуг оформлювати свідоцтва про право власності на нерухоме майно на спеціальних бланках свідоцтв про право власності, зразок та опис яких затверджено наказом Міністерства юстиції України.
У зв’язку з вищевикладеним, а також тим, що прийняття і видача документів у сфері державної реєстрації здійснюється за допомогою відповідних реєстрів, Головне територіальне управління юстиції у Тернопільській області звернулося до керівників центрів надання адміністративних послуг з пропозицією отримати доступ до програмного забезпечення останніх та замовити спеціальні бланки.
Звертаємо увагу громадян, що у разі виникнення необхідності отримати адміністративну послугу у сфері державної реєстрації перевірте чи ця послуга надається органом державної реєстрації безпосередньо чи через центр надання адміністративних послуг, що створений у Вашому районі/місті.

Головне територіальне управління
юстиції у Тернопільській області

Як насправді поводився Олег Тягнибок під Верховною Радою (відео)

Уперше за ініціативи батьків і підтримки «Народного контролю» звільнили директора школи, яка займалася поборами